• Vége lesz e a fájdalomnak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        MTsztelt Doktor Ur, Másfél éve magas máj értéket vettek észre nálam. Volt egy biopszia UH több labor vizsgálat, és egy MR. diagnozis primer biliaris cirrozis. A labor eredmények .Got53 Gpt47 GGT163 Alp1717 Se.bi.norm We.80mm-ó . hasi Uh-nmájkapuban 15mm-es nycs suspect. A cholecysta fal kif vaskos 10mm. Január közepén kezdődtek afájdalmaim és ez egyre erősödött a jobb borda középtöl az iven át alapockámba sugárzik. Éjszaka már óránként fenn vagyok mert nem tudok aludni a fájdalomtol. A nappalaimat is végig kiséri már nem tudom mit lehetne tenni mert Urzofalkon kivül mást nem irtak. A minden napi kinlódás elveszi az erőmet. Epe követ nem mutatott az UH. Fontosnak tarom megjegyezni soha nem fogyasztottam alkoholt. 11éve volt egy hiszterektomiám 1hónap sugár kezelés 12éve gyötrő izületi gyulladás amire már semmit nem szedhetek. Kérdésem mikor szünik meg a fájdalom, Tisztelettel Szegedi Ferencné

        WEBBeteg szakértő válasza a fájdalom témában

        Tisztelt Szegedi Ferencné!

        Sajnos a primer biliaris cirrhosis jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, az Ursofalk az egyetlen gyógyszer, amely a lefolyást lassíthatja. Végső megoldásként a májátültetés jöhet szóba, mellyel kapcsolatban már hazai tapasztalatok is vannak, bár a transzplantált májban is újrakezdődhet a folyamat (természetesen az átültetés csak végstádiumú májzsugorodás esetén jön szóba). A PBC sárgasággal, erős, kínzó viszketéssel jár, de az ön által jelzett fájdalom nem jellemző a betegség tünettanára. Ezért úgy gondolom, a fájdalom oka valami más eltérés lehet, a hasi MR és MRCP vizsgálat ismétlése mindenképp indokolt. Azt nem említette, hogy milyen izületi gyulladása van, de ha nem degeneratív (kopásos jellegű) a kórkép, az immunszupresszív kezelés jó választás lehet, mert egyes adatok szerint ez a PBC-ben is hasznos (szintén immun-mediált betegség).

        Üdvözlettel:  Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-10 08:45:52; Megválaszolva: 2011. július 29., 13:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: