• Allergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        5-6 évvel ezelőtt kezdődött,ha tejet ittam vagy vajas kenyeret ettem,vagy bármilyen tejalapú ételt fogyasztottam,fél órán belül hasmenés jelentkezett. Később rossz közérzetem volt,és másnap igen erős fájdalmak a has bal alsó részén és fejfájás az utóhatás. Azóta nem fogyasztok tejet és tejterméket. Néha nagyon szeretnék meginni egy jó pohár tejcsit, de nem merem,mert nagyon kellemetlenek ezek a tünetek. Szeretném megtudni,hogy ez tej allergia-e vagy valami más esetleg gyógyszeresen kezelhető-e. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kiss Márta.

        WEBBeteg szakértő válasza a ételallargia témában

        Kedves Márta!

        Panaszait okozhatja tejcukor-intolerancia (laktóz intolerancia), de tejfehérje-allergia is. Ez utóbbi lényegesen ritkább, allergiás jellegű megbetegedés, általában bőrtünetekkel is jár (kiütés, ekcéma). A laktóz intolerancia a tejtermékekben lévő tejcukor bélben való lebontási képtelensége miatt jön létre (az el nem bomlott tejcukor a vastagbélbe jut, ahol a baktériumok gázképződés mellett elbontják, hasmenést, görcsöket okozva).

        Az életkor előrehaladtával  egyre gyakoribb a betegség megjelenése (egyre kevesebb tejet fogyasztunk, így a laktáz enzim aktivitása fokozatosan csökken). Érdemes megpróbálnia, hogy laktózmentes  tej is kiváltja-e a panaszokat. Ha ez nem okoz tüneteket, fogyassza bátran, illetve elérhető laktáz-tartalmú
        tabletta, mely a tejfogyasztás előtt bevéve segít a tejcukor lebontásában.

        Tisztelettel: Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-03 16:53:42; Megválaszolva: 2011. július 29., 11:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: