• Rendszeres böfögés okának keresése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő ! Kb. 2-2 és fél éve ismétlődő, nem savas böfögéses tüneteim vannak. Ezen böfögések étkezéseket követően általában intenzívebbek, de nem csak étkezésekhez kapcsolhatók, hiszen a nap bármely időszakában előfordulhatnak. Fekvő, illetve mozgó, gyalogló testhelyzetben ritkábbak, ugyanakkor fekvésből felkelve minden alkalommal jelentkezik az említett tünet. Az utóbbi hetekben pedig emellett enyhe bélzuborgást /morgást/ is tapasztalok. Ultrahangos vizsgálattal 2 éve 8 mm-es epekövet diagnosztizáltak nálam, ami panaszt görcsös roham formájában ezidáig nem okozott. Kérdésem, hogy a fent említett panaszok hátterében az epekő állhat-e, vagy másra kell-e gondolni ? Amennyiben Ön szerint igen, akkor ezen panszok mellett indokoltnak tartja-e annak eltávolítását ? Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel: Molnár József

        WEBBeteg szakértő válasza a büfögés témában

        Kedves Molnár József!

        A fokozott böfögés az esetek döntő többségében levegőnyelés miatt alakul ki. A gyomorban nincs baktérium-flóra, mely gázokat termelne, így a gyomorból visszaböfögött levegő csak nyelés során kerülhet oda (esetleg szénsavas italok okozhatnak gázképződést). Az epekövességgel nem igazán van kapcsolata a böfögésnek, emiatt nem indokolt az epehólyag eltávolítás. A tünetek a levegőnyelés csökkentésével szüntethetők meg: nyugodt, lassú evés-ivás, beszéd közben is tudatosan figyelve a levegőnyelés kerülésére.

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-06-02 21:34:11; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:49

        Tudjon meg többet: büfögés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Néma epeköveim vannak. UH eredmény: „Az epehólyag folyadékot nem tartalmaz, egészét számos 5-15 mm-es kőreflex tölti ki. Az epeutak tágassága szabályos. Kérdésem, hogy okozhat-e ez megemelkedett koleszterinszintet?...