• Bedagadó végtagok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Nemrég GERD L.A.B., Erosiv oesophagitis-t állapítottak meg nálam, valamint vashiányos vérszegénységet. Szedek rá gyógyszereket (Lansoptol, Neo-Ferro-Folgamma, valamint renszeresen szedek fogamzásgátlót). Mindig odafigyelek arra, hogy elteljen az előírt idő két gyógyszer bevétele között. Eddig javulást nem nagyon érzek. Viszont elkezdtek a végtagjaim (a lábszáram, bokám, kezeim) bedagadni,és időnként fájni, ami eddig soha nem fordult elő még a legnagyobb melegben sem. Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e köze valamelyik betegséghez, gyógyszerhez vagy forduljak vele a házi orvosomhoz?

        WEBBeteg szakértő válasza a végtag duzzanat témában

        Kedves Kérdező!

        Gyógyszerekkel való kapcsolata valószínűtlen (egyik sem okoz ilyen tünetet). Úgyszintén nincs köze a gastro-oesophagealis refluxhoz. A vashiányos vérszegénységgel való kapcsolat már előfordulhat. Ezt felszívódási zavar is okozhatja, és ez járhat alacsony fehérjeszinttel a vérben, mely folyadékgyülemek megjelenésével járhat. Mindenképpen javasolt szérum-albumin szint vizsgálat, vesefunkciók ellenőrzése, vizeletvizsgálat, és bennem felmerül a coeliakia (lisztérzékenység) lehetősége is. Ha a vastabletták szedése mellett sem emelkedik a szérum vas-szintje, akkor a vasfelszívódás zavara állhat a vérszegénység hátterében.

        Tisztelettel: Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-02 08:54:26; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: