• Mit tegyek, ha a párom túl makacs?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a páromnál 3 éve diagnosztizáltak fekélyes vastagbél gyulladást, melyet gyógyszerrel kezelnek(Salazopyrin), de néha még most hasmenése van és mostanában véres a széklete.Orvoshoz nem akar menni, mert azt mondja, hogy végeztek nála végbél tükrözést és mintát is vettek, és elég fájdalmas volt és azok a hegek fájnak neki ahonnan a mintát vették.Elég sűrűn van görcsös has fájása és hasmenése. Heti 5x iszik kammilla főzetből készült teát, mivel ez csökkenti a tüneteit!A kérdésem az lenne, hogy ennél a betegségnél milyen sűrűn kell orvoshoz fordulni ellenőrzésre és mit tudnak ajánlani a tünetek csökkentésére? Válaszukat köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a vastagbélgyulladás témában

        Kedves Kérdező!

        Leírása alapján aktív colitis ulcerosa betegségben szenved párja. Ez a betegség jelenlegi ismereteink alapján nem gyógyítható, csak tünetmentessé tehető. Panaszmentes és aktív epizódok váltják egymást. Mindenféleképpen állandó gondozást igényel a betegség, ha pedig aktív szakról van szó (napi többszöri hasmenés, véres széklet, gyakori hasi fájdalom, láz), azonnali ellátást igényel, a tünetek csökkenése csak intenzívebb gyógyszeres terápiától várható. Ilyenkor azonban a kezelőorvosnak tudnia kell, hogy milyen kiterjedt a betegség ( a vastagbél mekkora részét érinti), illetve milyen súlyosságú a gyulladás. A folyamatos gondozás mindenképp szükséges, mert a colitis ulcerosa több éves fennállást követően a vastagbélrák fokozott kockázatával jár.

        Tisztelettel: Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-30 21:38:36; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: