• Szövettan

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.! Tegnap mentem el a novemberben elvégzett gastroscopia szövettani eredményemért.Ideírom a diagnózist,ill,csak egy részét,mert a többivel én is tisztában vagyok(reaktív gastropatia,epereflux okozta kémiai gastritis).Kérdésem,h mit jelent az intestinalis metaplasia?Ugyanis így jellemzik a gastropatiámat.Ha tanulmányaimra jól emlékszem,nem igazán szívderítő eredmény.(?)Köszönöm előre is válaszukat,ill.a múltkori gyógyszer-intox.-ra adott választ is.Közben már kiderült,h valamikor átestem hepatitis B fertőzésen.Lyme-m negatív,most a hep.C-re,ill.az autóimmunra várok.Fogalmam sincs h összefüggenek-e a "dolgok",de nem vagyok túl nyugodt.Vagy lehetek?Köszönöm,tisztelettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a szövettan témában

        Kedves Kérdezőnk!

        Gyomor biopszia esetén az intestinalis metaplasia azt jelenti, hogy a gyomor-nyálkahártyára jellemző sejtstruktúrát (nyáktermelő mellék-sejtek, pepszinogént termelő fő-sejtek és gyomorsavat elválasztó fedő-sejtek)  teljesen vagy részben vékonybélre jellemző sejtstruktúra váltja fel. Tulajdonképpen ez annak a jele, hogy a krónikus gyomorhurut és epés visszacsorgás miatt olyan környezet alakult ki a gyomor ezen részén, ami a nyálkahártya ilyen jellegű megváltozását okozza. Kétségtelen, hogy az intestinális metaplasia a gyomor-rák fokozott kockázatával jár, de ez még csak az első lépcsőfok a folyamatban.

        Nyugtalanságra ez a lelet nem ad okot, a kiváltó tényezők megszüntetésére kell koncentrálni. Fontos információ lenne az is, hogy jelen van-e Helicobacter pylori fertőzés. Az epés reflux jelenléte miatt javaslom a rendszeres gyakori étkezést, gyomorürülést segítő szerek használatát (Domperidon, Cerucal), H. pylori fertőzés esetén ennek eradikációját. Az intestinalis metaplasia jelenléte a nyelőcső alsó harmadában adna okot komolyabb aggodalomra (un. Barrett-metaplasia), mely a nyelőcsőrák erősen fokozott kockázatát rejti magában.

        Tisztelettel: Dr. Plósz János

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-27 18:28:37; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: