• Állandó hasi fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az én problémám nagyon összetett.nem tudom hogy kihez fordulhatnék legalább tanácsért.Szinte állandó fájdalmaim vannak a hasam jobb oldalán.Már többször voltam korházba mert azt hitték hogy vakbél,de nem az volt.Akkor azt drítették ki hogy IBS-em van aminek sajnos a mai napig nem találom az ellenszerét.Van amikor nagyon fáj mindenhol,van amikor békén hagy.Olyan leírást szeretnék kapni olyan szakembertől amivel jobbá tudom tenni az életminőségemet nagyban rontó fájdalmakat.Emellett még az is érdekelne hogy mivel a gerincemen találtak egy úgynevezett bal oldali gerinccsatorna kopást is amit szintén nem lehet gyógyítani csak esetleg lassítani,szóval azt is megkaptam már hogy a hasam a jobb oldalon amiatt fáj mert oda sugárzik ki.Lehetséges ez?Szóval ezért van nekem gondom mert talán összefüggnek a gondjaim és nem tudom külön választani őket.Most is mint mindíg amikor fáj akkor a legrosszabbra gondolok mert félek a kórháztól.Pontosan azért mert ahányszor bekerültem nem oldották meg a problémáimat.2003-ban volt egy epeműtétem de azóta sem lett jobb csak még rosszabb.Már szinte semmit nem merek megenni mert azt hiszem hogy attól vannak a fájdalmak amit éppen megettem.Van még számomra valami megoldás?Üdv.

        WEBBeteg szakértő válasza a hasi fájdalom témában

        Kedves Kérdező!

        Az ellenkező oldali gerincbántalom véleményem szerint nem játszik szerepet jobb oldali hasi fájdalmaiban. Nem tudom, milyen részletességű kivizsgálás történt korábban, de állandó panaszai miatt mindenképp ki kellene zárni a gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség) illetve a lisztérzékenység diagnózisát. (Előbbit endoszkópos vizsgálat illetve röntgenes vékonybél-vizsgálat, utóbbit vérvétel során lehet megtenni). Ha tényleg nem találnak szervi megbetegedést, akkor állíthatjuk fel az IBS diagnózisát. Ez esetben az életmód egészségesebbé tétele, a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, a rendszeres testmozgás, probiotikumok kúraszerű használata, illetve a stressz megfelelő feldolgozása (autogén tréning, relaxatio, jóga) segíthet.

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2009-08-07 11:58:23; Megválaszolva: 2009. augusztus 07., 11:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: