• Hepatopátia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Dr NŐ/ÚR! Már több éve van magas GGT eredményem 100-150U/L között . Alkohol:heti egy alk. csak sör kizárólak ,nem dohányzom , munkanapokon egy dupla eszpresszó! Szakorvos javaslatára három hónapig szedtem Silegon-t 3x2.Eredmény semmi javulás! Biopsiát javasól.....ami nekem nem igazán fekszik.Egy másik belgy.orvos szerint ez az érték nemigazán ad okot aggodalomra és Ő sem híve a szurkálásnak különösen nem a májnak.Szerinte valami toxikuseredetű lehet a betegség! Azt mondta , hogy ha nem mérgezem magam tvább semmivel /alkohol ,cigi ,kávé,nagy kaják/ semmi bajom nem lehet ezzel az értékkel ha igy is marad örökre.Igaz ez?Mi az a határ/GGT/ tartosan ami már veszélyes.Egyre több embertől hallom hogy ugyanezzel a problémával él együtt és ugyan ezeket tanácsolják nekik.Mit tudok tenni , gyogyítható-e?Ui: 6-8évig dolgoztam szeszkeverő üzemben ahol a szeszgőz elég koncentráltan van jelen. Ez okozhatja e a tartós magas értéket még mindig? Válaszát köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a máj témában

        Kedves Kérdező!

        Az Ön GGT-értéke tényleg a kissé emelkedett kategóriába esik (jelentős máj-epeuti károsodásnál az érték több ezres lehet). Ha az egyéb májenzim-értékek (GOT, GPT, AP, SeBi) normálisak, aggodalomra tényleg nincs oka. Emellett egyeseknél veleszületetten magasabb a GGT-szint. A korábbi toxin-behatás szintén okozhatja a GGT emelkedését. A májkímélő életmódon, a zsír- és cholesterinszegény diétán és a rendszeres labor-kontrollon kívül egyéb teendőt én sem látok.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-10 09:56:01; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: