• Reflux és funkcionális betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Plósz János Doktor Úr! Válaszában írta nekem, hogy funkcionális betegség (felhasi dyspepsia) állhat panaszaim mögött. Olvasgattam erről, mindent betartok, kivéve a stressz ami jelen van az életemben. Mit tegyek annak érdekében, hogy kiderüljön, valóban az áll-e a háttérben? Előre is köszönöm a segítségét!

        WEBBeteg szakértő válasza a funkcionális betegség témában

        Kedves Kérdező!

        A funkcionalis betegség meghatározása az, hogy a panaszok hátterében nem tudunk igazolni  szervi megbetegedést. Ebből adódóan kétféle megközelítés létezik: végigcsináljuk az összes, panasszal kapcsolatban lévő vizsgálatot és ezek negativitása esetén mondjuk ki a diagnózist, vagy típusos tünetek esetén és riasztó jelek hiányában (fogyás, hányás, vérzés, éjszakai nyugalmat megzavaró panaszok, gyomor-bélrendszeri rosszindulatú folyamatok egyenesági rokonok között) néhány nem fájdalmas alapvizsgálat elvégzését követően elfogadjuk a funkcionális betegség diagnózisát. A stressz sajnos az a tényező, melyet nem tudunk kikapcsolni az életünkben, ezért a cél a helyes feldolgozása (testmozgásban, jógával, relaxatioval).

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-02 22:26:20; Megválaszolva: 2011. október 05., 09:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: