• Lisztes ételek után puffadok, lisztérzékeny vagyok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Gyakori puffadságérzet miatt fordultam a háziorvosomhoz,megemlítettem,hogy általában ez a tünet akkor lép fel,ha gyakrabban eszem lisztes ételeket (kenyér,tészta),vérvételre küldött.A vérvizsgálat eredménye: Celiakia IgA panel: Gliadin IgA:negatív tTG IgA :negatív Celiakia IgG panel: Gliadin IgG:pozitív tTG IgG :határérték. Azt szeretném megtudni,ez utalhat-e lisztérzékenységre ill. kell-e további vizsgálatokat elvégezni?Válaszukat előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a haspuffadás témában

        Kedves Kérdező!

        Sajnos nem egyértelmű a kép. A legspecifikusabb marker a tTG igG, ez ugyebár kétes. A gliadin kevésbé specifikus (álpozitív is lehet), az IgA frakciók pedig izolált IgA hiányban negatívak. Javaslom, végeztessen gyomortükrözést, mely során a nyombélből coeliakia illetve felszívódási zavar irányába biopsiás mintát vesznek. Ha ez pozitív és felszívódási zavart igazol, akkor adott a lisztérzékenység diagnózisa. Ha ez negatív, akkor azt mondhatjuk, hogy aktív coeliakia nem áll fenn, azonban az antitest részleges pozitivitás látens (rejtőzködő) lisztérzékenységet jelent így is. Pozitív szövettani eredmény esetén mindenképp a gliadin-mentes diéta javasolt.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-21 10:43:40; Megválaszolva: 2011. október 03., 11:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: