• Allergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Nő!

        Én egy elég furcsa problémával fordulok Önökhöz. Szeretem az erős, csípős ízeket, amivel egészen idáig nem is volt semmi baj. A bajok azonban kb egy évvel ezelőtt kezdődtek, amikor ugyanis észrevettem, hogyha erőset fogyasztok, akkor a fejem tetjén, a forgómnál elkezd felforrósodni a fejem kb egy fél tenyérnyi nagyságban és olyan intenzitással, amilyen erős az adott étel. Ezután ez a pont szépen lassan "kihűl". Nem fogyasztok rendszeresen erős ételeket.Már kérdeztük róla orvos ismerőseinket, de sajnos az eddig megkérdezett szakértők közül senki sem hallott még ilyen problémáról. Az lenne a kérdésem, hogy ez lehet valamiféle allergia? Vagy mi okozhatja? Bár különösebb gondot nem okoz a dolog, csak érdekelne, hogy ez miért van.

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a csípős étel témában

        Tisztelt Kérdező!


        Az erős, csípős ételekben egy capsaicin nevű anyag van jelen, mely vérbőséget, értágulatot, gyulladáshoz hasonló helyzetet vált ki. Ez inkább a gyomor és bélrendszre nyálkahártyáján érezhet, de a vérben keringő capsaicin az agyi erekre is hat. Ezért érzi ilyenkor a csipősség hatásával párhuzamosan, hogy a feje tetején forró a bőr mert az agyi erek kitágulnak és vérbőséget okoznak. Majd ez fokozatosan kihül, mikor az erek tágulata visszahúzódik. Szerintem ennek semmi jelentősége nincs és nem allergia. Ha Önt nem zavarja különösebben ez az érzés, akkor nyugodtan egyen továbbra is erősebb ételeket, esetleg egy kicsit mérsékelje a csipősséget, hogy nehogy a gyomra ennek kárát lássa.

         

        Üdvözlettel: Dr. Brugós László


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-18 23:14:12; Megválaszolva: 2011. október 03., 10:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: