• Vastagbélgyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorúr!

         

        32éves nő vagyok, pár éve emésztési változatos problémákkal kűzdök (reggeli enyhén görcsös lágy széklet, émelygés, étvágytalanság, összefoglalva gyomorrontás-szerű problémák), januárban pár napig napi többszöri, nyálkás, véres székletem volt, ami kb. két hétig néha-néha jelentkezett, ezért kolonoszkópiás vizsgálatot is végeztek.

        Az eredmény: enyhe fokú, aspecificus idült-lobos beszűrődést mutató hyperplasticus nyálkahártyarészletek, IBD az anyagból nem igazolható.

        (a részletesebb leírás: a nyálkahártyát szabályos nyáktermelő hengerhámsejtek borítják, a mirigyek szabályos lefutásúak, a lamina propriaban közepes intenzitású lymphocytákból, plasmasejtekből, eosinophil sejtekből álló beszűrődés van, egy-egy gócban lymphoid halmazok mutatkoznak.)

        Azóta a véres széklet ugyan elmúlt, de enyhén nyálkásság, lágyság megmaradt. Ezen kívül a végbélnyílásom is néha érzékeny, erre azt mondták, hogy normál hámmal fedett, kivéve egy kis részen, ahol enyhén elvékonyodott.

        Mi lehet ez? A neten nem találtam erre vonatkozó infót, mindenhol csak a két specifikus bélgyulladásról olvasok.

        A stressz miatt lehetnek ilyen problémáim? Szorongásos zavaraim is vannak.

        Várom mielőbbi válaszát, köszönettel: Mankus

        WEBBeteg szakértő válasza a irritábilis bél szindróma témában

        Kedves Mankus!

        Szerencsére tünetei és leletei nem szólnak krónikus gyulladásos bélbetegség (Crohn  és colitis ulcerosa) mellett. Panaszait inkább gyomor-bélrendszeri fertőzést követő irritábilis bél-szindrómának tartanám. Ez azt jelenti, hogy januárban lezajlott egy akut fertőzés (markánsabb panaszokkal, véres széklettel), ami gyógyult, de a bélflóra egyensúlya felborult, a bélhám védekező-áterszető funkciója sérült. Emiatt állnak fenn jelenlegi panaszai. Így ezek javulása rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezésetől, probiotikumok kúraszerű használatától, rendszeres testmozgástól várható. A stressz és a szorongás az irritábilis bél szindróma tüneteit súlyosbítja, így a megfelelő stresszfeldolgozó mechanizmusok használata (jóga, autogén tréning, relaxatio) mindenképp javasolt.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-05 19:43:40; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 11:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: