• Epesav

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/Nő/

        Régóta szenvedek rossz emésztésem miatt, nagyon sokszor fel vagyok fúvódva állandóan - szelesek a beleim. A májfunkcióm nem a legjobb , mert kis májlesiót állapítottak meg.Amellett nagyon sokszor az epém miatt - e nem tudom a számban kesernyést ízt érzek. Most a húsvéti ünnepek alatt kicsit több zsirosat ettem és jobb oldalon a bordaív alatt meg a hátam késszúrás- szerüen fájt - az ultrahang szerint semmi baja az epémnek- lehetséges, hogy valamilyen enzim hiányzik az emésztéshez-állandóan fáj a hasam megáll a szél a beleimben feszít-nem jó a közérzetem- mi okozhatja.? Nem régen voltam vasagbél tükrözésen - negativ volt az eredmény

        Köszönettel:

        WEBBeteg szakértő válasza a emsztési zavar témában

        Kedves Kérdezőnk!

        Panaszait tényleg emmésztési zavar okozhatja. Civilizált világunkban sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint amennyi szükséges, és ennek összetétele sem megfelelő általában. A meg nem emésztődött tápanyagok, a vastagbélbe jutva baktriális bontáson esnek át, mely gázképződéssel jár. Felhasi panaszai hátterében epeelfolyási zavar állhat (ha az ultrahang szerint epekövesség nincs). Ezt epeuti izotópos vizsgálattal (HIDA) illetve laboratóriumi májfunkciós eltérésekkel lehet igazolni. Az emésztés rendbetételére pedig diiéta, gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, megfelelő mennyiségű testmozgás, probiotikumok kúraszerű használata javasolt.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-23 19:09:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 14:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: