• Túlzott gyomorsav termelődés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő !

        Családtagom túlzott gyomorsav termelődése ellen ajánlották a kaukázusi kefirt , a citormlévet , hatásosak lehetnek-e ezek? Véleményem szerint a kefir éhgyomorra inkább irritálhatja a gyomornyálkahártyát. Javasolja -e ezeket az ételeket? Van-e speciális diéta és hogyan juthatunk hozzá? Most sokat hallani a szervezet lúgosításáról, erre diétákról, sok zölsésg és gabona fogyasztását javasolják, és gyógyhatású készítményeket. Az egész szervezet elsavasodása egyenlő a túlzott gyomorsavval? Ezek a divatos lúgosító kúrák mennyire ártalmasak vagy hatásosak? Hallottam az éhgyomorra fogyasztott almaecetes vízről , ez lehet - e ártalmas?

        Köszönettel:

        Kovács Katalin

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomorsav témában

        Kedves Kérdező!

        A kaukázusi kefír a bélflóra rendbentartásában segít, illetve értékes tápanyagokat tartalmaz, a gyomor savtermelését calciumtartalma révén serkenti. A lúgosító jellegű diéták (több zöldség, kevesebb finomított szénhidrát és fehérje) egészségesek, ha nem esünk túlzásokba. A szervezet pH-háztartását a tüdő és a vese működése tartja egyensúlyban, így a szervezet "elsavasodása" nem jelenti a gyomor fokozott savtermelését (tekintettel arra, hogy a gyomorból a gyomornedv és az étel a vékonybelekben szinte teljesen visszaszívódik, a szervezet a gyomron át nem tud savtól megszabadulni). Az almaecet fogyasztása általában fogyókúrás célzattal merül fel. Gyómorproblémák nem gyógyszeres megoldására a Salvus-vizet tudom javasolni, illetve a rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezést, a stressz megfelelő feldolgozását.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-19 20:03:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 19:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó