• Fekély vagy más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr !

        Gyomortükrözésem mai erdménye:

        Durván megvastagodott Kerckingredőzet látható.  A bulbus kifejezetten hyperaemias.A pylorus kerek,spontán nyílik.Az antrum redőzete durván megvastagodott,a corpus is kifejezett,fornix redőzete és nyálkahártyája megtartott.Levegő befúvására a gyomor a szokottnál nehezebben tágul fel.A cardia lazán zár,a cardia felett hosszanti erosio,amely egy megvastagodott redőben folytatódik,a környezeténél lényegesen tömegesebb kifejezett redőből is biopsia történt.Felette ép nyh.

        Vélemény: Gastroduodenitis chr. Erosiv oesophagitis.Megvastagodott oesophagus redő.

        Diagnózis: Nyelőcsőfekély,Idült gastritis k.m.n.

        Biopsia: I.antrum II. oesophagus

        A vizsgáló orvos annyit mondott,jaj de csúnya,és a kérdésemre ez rák-e,azt mondta,a szövettant várjuk meg.Helicobaktériumra is gyanakszik.

        40 mg.Pantacidot írt fel.

        Szeretném,ha "lefordítaná" a tükrözés eredményét.Nem iszom,nem dohányzom, 57 éves nő vagyok.

        Köszönöm:Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomor-nyombél hurut témában

        Kedves Kérdező!

        Ami biztosan elmondható a lelet alapján, az az, hogy savas visszacsorgás miatt a nyelőcső alsó harmadában felmaródás van. Ezen kívűl a gyomor és a nyombél nyálkahártyája is gyulladt, vizenyős. Ez súlyos  gyomor-nyombél hurutnak megfelelhet. Azonban a vaskosabb redő, illetve a nehezebben táguló gyomor miatt felmerült a vizsgálóban egy esetlegesen a gyomor falának mélyebb rétegeiben zajló (akár rosszindulatú, esetleg nyirok eredetű) folyamat is.
        Ennek kizárására történt a biopsziás mintavétel. A szövettani eredmény, illetve a terápiára adott válasz segít majd a további teendők meghatározásában. (A szövettani eredmény megérkezéséig egy nyelőcső-gyomor röntgen vizsgálat hasznos lehet, segíthet a gyomor mozgásának megítélésében).

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-19 19:41:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 15:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: