• Lisztérzékenység

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!˘4 hónappal ezelőtt diagnosztizáltak lisztérzékenységet, és laktóz intolarenciát, azóta szigorú diétát tartok, és szerintem nem is hibázok. A tüneteim csökkentek, de gyakran visszatér az erős puffadás, ami az alvást is megnehezíti, feszítő hasfájás, valamint ritkábban rosszullétek. Ha nehezebb ételt fogyasztok, akkor is visszatér, nagyon érzékeny a gyomrom. Mennyi idő szükséges a javuláshoz, és ez még normális hogy gyakran kínoznak a tünetek?

        Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a lisztérzékenység témában

        Kedves Kérdező!

        A coeliakia okozta nyálkhártya eltérés normalizálódása hónapokat igénybevevő folyamat teljesen gluténmentes diéta mellett is. Ráadásul megnehezítik a diéta tartását az olyan dolgok, mint például az, hogy a csillogó, importált alma héját gluténszármazékkal teszik fényessé, és szintén tartalmaz glutént a holland sajtos amúgy fogyasztható külseje. Ha a lisztérzékenység okozta boholyatrophia megszűnik, lehet a laktóz-intoleranciája is elmúlik, ezt kis mennyiségű tejtermékkel érdemes próbálgatni. Javaslom, egyen gyakran, keveset, nyugodtan, és kerülje a nehéz ételeket. Figyeljen tudatosan a levegőnyelés kerülésére. Ha panaszai további hónapok alatt sem csökkennek, ismételt vérvétel illetve endoszkópos mintavétel lehet indokolt (nem javuló eltérések?)

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-16 12:03:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 12:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: