• Parietről Controlocra váltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Plósz János Doktor Úr! Az áprilisi változások miatt új tablettákat kapatam. Eddig Pariet 20mg és Alusulin volt(+Aloe verát és Probiotikumot is szedek mellette). Helyette Controloc 40mg és Ulcogant kell szednem. Szerteném Öntől megkérdezni, hogy mi a különbség a tabletták között (mert az összetevői másak)? Nekem a régiek beváltak, az Alusulin recept nélkül kapható, szedhetem azt tovább hosszú távon, nem káros (már 1 éve szedem, 2*1-et)? Vagy meddig ajánlja Ön szedni? A Controloc-on az áll, hogy evés előtt 1 órával kell bevenni, az orvosom azt mondta evés után szedjem 1 évig. Mit tegyek, most akkor mikor vegyem be? És a Controloc 40mg (2*1szem)nyelőcső és gyomorfekély esetén meddig szedhető kb. (nem káros hosszú távon)? Elnézését kérem a sok kérdésért, de elkenődtem a váltás miatt és aggódom. Nagyon várom válaszát és előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a savcsökkentés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A Controloc és a Pariet is a gyomor savtermelő sejtjeit gátolja, a felszívódásban és a hatástartamban van különbség. Illetve az egyes készítmények árában (ez eddig is meg volt, de eddig az ár 10%-át kellett fizetni, most pedig a 45%-át, így a kettő ára közötti különbség jelentőssé vált). Az ilyentípusú gyógyszerek folyamatos szedése mellett sem észleltek káros mellékhatásokat. A gyógyszer bevételét étkezést megelőzően ajánljuk, mert minden ilyen szer az aktív savtermelő sejteket gátolja (melyek az étkezés hatására kezdenek működni). Az Alusulin és az Ulcogant szintén egy hatástani csoportba tartozik, véleményem szerint elhagyhatóak, mert ha a savgátlók megfelelően hatnak, terápiás hatása a bevonószerknek nincs (a savcsökkentők által megemelt gyomor-pH-n nincs hatásuk).

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-15 08:56:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 11:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: