• Bélszűkület miatti hegesedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő!

        Egy rokonomat látogattam meg ma,ezért kérném tanácsát,esetlegesen életvezetési irányadását.Csak azt tudom leírni,amit tőle hallok,remélem elég lesz.

        A férfi 50 éven felüli,gyomorfekélyes,refluxos,valamint olyan szinten be vannak szükülve a bélrendszere-egy régi műtét miatti hegesedés miatt-,hogy szinte semmi nem halad át rajta akadály nélkül.Még a folyadék is több időt tölt a gyomorban,mint kéne./Ezt a gyógyvizek,ásványvizek marásából érzi.Ezekkel a betegségekkel kezelik vagy 10 éve,az egyik gyógyszer mellékhatásaként köszvényes is lett./Polipokat műtöttek le idén a vastagbeléről,melynek negatív a szövettani eredménye.Gyakorlatilag eddig semmilyen kezelés nem javított az állapotán-folyamatosak a gyógyszerváltogatások is-,az elégtelen táplálkozás miatt már nagy a súlycsökkenése is. Egy régi orvosi intelem miatt nem vállalkozik a stóma-műtétre,mert azt csak a legvégső esetre ajánlotta akkor az akkori orvosa.Nagy a félelme emiatt a fertőzésektől,rák kialakulásától.

        Sok mindent kipróbált a gyógyszerek mellé-gyógyteák, bogyók, magvak, hashajtók, eredménytelenül.Most a senna teát használja,hashajtónak.

        Sajnos most volt a leszázalékolás miatti felülvizsgálaton,ahol nyíltan elutasították a kecskeméti /volt/ katonakórházban 10 év alatt keletkezett leleteit,azzal az indokkal,hogy azt bárki megveheti!!! Ezért kicsit érthető,hogy elkeseredett,és nem igazán bízik sem az orvosokban,sem a gyógyulásában.

        Szeretnék tanácsot kérni,hogy hova,kihez forduljon,mit csináljon,hogyan étkezzen.Mert maga a táplálék kiválasztása sem egyszerű,az elégelen emésztés miatt,most meg a köszvény miatt.

        Mivel az elmondása alapján én úgy ítélem meg,hogy az életvezetése így nem jó,ezért kérném a tanácsát!

        Üdvözlettel Hegedűsné Gabi

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a bélszűkület témában

        Tisztelt Kérdező!

        A betegség pontos ismerete nélkül nehéz egzakt tanácsot adni. Leírásából nem derül ki számomra, hogy a bélrendszer mely területén van szűkület. Ha a gyomor-nyombél átmenetben, akkor az műtéttel megoldható, anélkül hogy stóma képzése szóba jönne. Ha vékony- vagy vastagbélszakaszon van szűkület és ez nem rosszindulatú illetve nincs súlyos hashártya-gyulladás, szintén sebészileg kezelhető, ismételten hangsúlyozva  a stóma elkerülhetőségét. Tehát mindenképp tisztázni szükséges, hogy ez a szűkület hol helyezkedik el, milyen mértékű, ennek ismeretében lehet a további lépéseket tervezni (erre alkalmas vizsgálat a gyomor és vastagbéltükrözés, illetve a vékonybél röntgenes-kontrasztanyagos vizsgálata). Addig is a tápláltsági állapot javítható a megfelelően kiválasztott (purinszegény) folyékony gyógytápszerek segítségével. 

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus



        Kérdés: 2009-04-06 22:27:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 11:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Már egy ideje (kb 3 hónapja) nem volt normális székletem. A nagyon lágy és a hasmenés között ingadozik, napi 4x is előfordul. Vannak napok, amikor viszont nem jelentkezik székelési inger. Ezek a napok álltalában...