• Barrett oesophagusnál mekkora a gyógyulási arány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Plósz János!

        23 éves vagyok, 6 éve állapították meg nálam, hogy barett nyálkahártyám van. Legutóbbi leletem ( 1 éve ) eredménye: cardia/fundus típusú barrett oesop. , dysplasia nincs. Panaszaim rendszeresen kiújulnak, ha abba hagyom a controloc szedését. ( dohányzást abbahagytam, kávét ,alkoholt nem vagy csak alkalmanként)

        A barrett lehetséges szövődményeivel tisztában vagyok.

        A kérdéseim a következők: 1: Meggyógyítható-e a barrett a betartott terápia mellett, vagyis hogy kialakul-e a helyén idővel egészséges szövet, vagy ez egy olyan élethosszig tartó ,maradandó elváltozás amelyett ( teljesen) visszafordítani nem lehet, csak "szinten tartani"? Főleg ha dysplasia nyer megállapítást.

        2: Hallottam, hogy a károsodott nyálkahártya műtéti úton eltávolítható. Milyen a gyógyulási arány az ilyen betegeknél? Mit jelent ilyen esetben a gyógyulás? ( Visszanyerhető-e az eredeti életminősség?)

         

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező!


        A Barret-laesio megfelelő kezelés, savas- illetve epés-reflux hiányában megszűnhet. A károsodott nyálkahártya eltávolítása lehetséges műtéti és endoscopos úton is, de ezek az eljárások csak súlyos fokú dysplasia (tulajdonképpen rákmegelőző állapot) esetén jönnek szóba, és jelenleg nem állnak még rendelkezése megfelelő tanulmányok arról, hogy melyik az optimális módszer a kezelések közül (műtét, endoszkópos eltávolítás vagy endoszkópos mintavétel és követés). 
        Az életminőséget maga a Barrett-laesio nem befolyásolja, a reflux-betegség az, amely a panaszokat okozza. A savcsökkentő terápia elsősorban tüneti kezelés, a reflux megszűnése a hasűri nyomás csökkentésétől (fogyás, gyakori, kis étkezés), az életmódi változtatásoktól, rekeszsérv esetén annak megszüntetésétől várható. Ha gyógyszer nélkül panaszai rendszeresen visszatérnek, alapos kivizsgálást követően (nyelőcső nyomásmérés, 24 órás pH-mérés) anti-reflux műtét is szóba jöhet.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus



        Kérdés: 2009-04-02 11:53:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 15:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: