• Szélgörcsök életmódváltás miatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Úr !

        Kellemetlen problémámmal fordulok Önhöz, erős gázodást tapasztaltam az utóbbi időben .Áttértem a teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre, valamint búza-zabkorpát fogyaszok joghurtba, v kefírbe keverve mindennap reggel éhgyomorra,cukor elhagyása, pótolva édesítő, vagy gyümölcscukorral, sok zöldség, ill.gyümölcs fogyasztása, sovány húsok, hal, tehát nem zsíros ételeket fogyasztok.Tehát úgy gondolom, hogy ezek mind egészséges ételek,csak akkor nem értem, mitől van ez a kellemtlen problémám, mert a karfiol, kelkáposzta, babfélék fogyasztása után még nem csodálkoznék, de az előbb említett dolgok után is vannak, és már étkezés után közvetlenül jelentkezik.Székletemmel voltak problémák régebben, székrekedés,aranyér is van, azt hiszem, /de orvosnál nem jártam /, most már  csak annyi ezzel a problémám, hogy néha mintha "dugó " lenne, és az eleje nehezen jön ki,úgy érzem, hogy ott még kemény, de utána már normálnak tűnik, de mégis fáj  utána.Elnézést, hogy így részleteztem, de minden alkalommal "hátranézek".Még annyit, hogy a fogazatom kicsit hiányos, bár ennek ellenére igyekszem alaposan rágni az ételeket, és nem gyorsan enni.Tehát a kérdésem az hogy okozhatja a problémámat esetleg ez a sok rostot tartalmazó megváltozott étkezés?Napi mozgásom, nem túl sok, kb: 20 perc napi torna, sok lépcsőzés, és azért gyaloglás is van bőven, folyadékfogyasztásom hagy maga után kivánni valót, mert kb: 1,5 litert fogyasztok.Miómám van már vagy 5 éve, amit eddig nem javasolták műtétre, csak az utóbbi fél évben említette az orvosom, hogy úgyis az  lesz a vége.S egy utolsó kérdés: a puffasztott búzaszeleteket mennyire tartja jónak, mert az egyik lányom napi több szeletetet fogyaszt ebből, és néha puffadást tapasztal, meg szélgörcsöket, és gázosodást, ő is, pedig ő még csak 22 éves, és sokkal többet mozog, mint én, és ugyanúgy étkezik, mint amit magamról írtam, és mindezek mellett  hízásnak indult.Válaszát várom, köszönöm: egy 49 éves nő

        WEBBeteg szakértő válasza a haspuffadás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A rostdús diéta, amellett hogy egészséges, fokozhatja a puffadást (a rostok az ember számára emészthetelenek, a bélbaktériumok viszont gázképződés mellett bonthatják). Ennek ellenére ne változtasson étrendjén. Az étkezés után közvetlenül jelentkező puffadás fokozott levegőnyelés jele, így ennek tudatos kerülése (lassú, nyugodt evés, ivás, beszéd) segíthet a panaszok megoldásában. A bővebb folyadékbevitel pedig a nehezített székürítésben jelenthet megoldást (leírása alapján még mindig sok folyadék szívódik vissza a bélben, emiatt lesz kemény a széklet "eleje".
        Időszakosan jelentkező puffadás természetes dolog, az ember nem mindent tud megemészteni, viszont a bélben élő baktériumflóra az emésztetlen tápanyagokat gázképződés mellett bonthatja. Ha valaki hízásnak indu, az annak a jele, hogy több kalóriát visz be, mint amennyit eléget. Emögött általában csak étrendi gondok vannak (hormonális eltérések ritkán, de pl. a pajzsmirigy alulműködése okozhat magyarázhatatlan hízást).

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-30 18:38:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 08:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: