• Hasi ultrahang

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Édesapám manduláján nemrég rosszdindulatú daganatot diagnosztizáltak. Ezután különböző vizsgálatokra küldték. A hasi uh eredménye a következő: A hepar megnagyobbodott benne körülírt solid képlet nem látható. Az epeutakban levegőnek megfelelő hyperreflektív képletek mutathatók ki.

        Cholecystectomia utáni állapot. A pancreas a gyomorban lévő gázok miatt csak részlegesen ítélhető meg a corpus nem szélesebb, benne körülírt kóros képlet nem látható a caput és a cauda nem vizsgálható. A lép homogén nem nagyobb. Mindkét vese norm. nagyságú, a parenchyma norm. vastagságú, üregrendszeri tágulat kőreflex nem látható. A hasi aorta is csak a kp. és dist. harmadban követhető falában meszes plakkok. a hólyag kontúrja ép. A prostata harántmetszetben 31 x 36 mm, jobb lebenyében kb. 1,5 cm-es echodús terület látható. A retroperitoneum áttekinthető területén megnagyobbodott nycs. nem mutatható ki. A colon meteoristicus, szabad folyadék nem látható.

        Kérem röviden értelmezze nekem ezt a leletet.

        (Talán az eredmény összefügghet azzal is, hogy pár évvel ezelőtt többször műtötték a köv. panaszok miatt: epevezeték elzáródás cysta miatt, hasnyálmirigy gyulladás.)

        Köszönettel: K. S Elnézést ha hosszú voltam.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a hasi ultrahang témában

        Tisztelt Kérdező!


        Az epeutakban lévő levegőárnyék egyértelműen a korábbi epeműtét következménye, nem jelent kórosat (a nyombélből levegő jut az epeutakba). A gázosabb belek gyakran előfordulnak, megnehezítve a mélyebben fekvő szervek megítélését, a hasnyálmirigy látható része eltérés nélküli. Pozitívum még a leletben a hasi aorta meszesedése (az életkor előrehaladtával ez fokozódhat), illetve a prosztatában lévő másfél cm-es képlet, melyről érdemileg urológus kollegák nyilatkozhatnak.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 10:01:40; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 20:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: