• UH lelet máj és hasnyálmirigy elzsírosodása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        UH vizsgálaton az alábbi véleményt kaptam: steatosis hepatis, choletith, pancreas sonographias képe zsíros involutiora jellemző. Magas vérnyomásomra évek óta gyógyszert szedek, valamint II. típusú cukorbeteg vagyok, erre is gyógyszert kaptam.(Duopril, Monopril, Betaloc,Diaprel) Súlyom 85 kg, korom 48 év. A kérdésem az, hogy mit jelent ez a vélemény. A belgyógyászhoz a lelettel visszamenjek-e (munkaegészségügyi vizsgálat alkalmával küldtek be.) A háziorvos a máj és a hasnyálmirigyről írtakkal kapcsolatban többszöri kérésemre se mondott semmit. Nem tudom, hogy ez elhanyagolható probléma, vagy kezelendő baj. Tudom, hogy fogynom kell, jelenleg diétázom és rendszeresen szedem a gyógyszereimet. Tisztelettel kérem válaszoljon kérdésemre.

        WEBBeteg szakértő válasza a UH lelet témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az ultrahang lelet epekövességet, a máj és a hasnyálmirgy elzsírodosását írja le. Ez akár civilizációs betegségnek is tekinthető (a felnőttkorú népesség nagyrészének ilyen a máj ultrahangos képe). Mindenképp fogynia kell, emelett epekímélő diétát érdemes tartania. Az eddig gyógyszerek mellé Mercformin szedése javasolható, mert ez segít a vércukor rendezésében és a máj zsírtartalmának csökkentésében. Ezen kívül indokoltnak tartanám a koleszerin- és vérzsír-értékek vizsgálatát.

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus



        Kérdés: 2009-03-27 15:44:31; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 18:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: