• Antibiotikum+reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr,

        decemberben és januárban lázas hörghurutom volt. Januárban a háziorvosom felírt három doboz Doxycylint. Sajnos mind be is szedtem, gondolván, hogy öt-hat évente ennyi antibiotikum még belefér. Ez butaság volt. A hőemelkedés végül csökkent, majd meg is szűnt, de még sokáig köhögtem. Csináltak mellkasröntgent (negatív), fül-orr-gégészetileg is rendben voltam. Végül a második fül-orr-gégész azt mondta, szerinte refluxom van, amiatt nem múlik rendesen a köhögésem. Kezdetben tiltakoztam, mert soha nem volt gyomorporblémám, de aztán eszembe jutott, hogy a Doxy szedésének harmadik éjszakáján tényleg tele volt a torkom savval. De ez csak egyszer fordult elő, legalábbis a többi tünet nyilván elvonta figyelmemet erről.

        Most viszont gyakran ég a gyomrom, ha pedig nem a gyomrom ég, akkor a nyelőcsövem, és két napja megint visszajött a köhögés. Nem vagyok túlsúlyos, nem szoktam sokat enni, a lehető legkevesebb zsírt fogyasztom, cukrot szinte semmit, csokoládéból és kávéból csak a nagyon jókat, de ezek drágák, úgyhogy ritkán engedem meg őket magamnak. A fekete teáról is szinte teljesen leszoktam, a zöldhöz viszont ragaszkodnék. Nem dohányzom. Gyógyszert nagyon ritkán szedek.

        A kérdésem az lenne, milyen módszerrel tudnám visszaállítani a gyomrom egészségét (a belek már kezdenek rendbejönni egy probiotikumtól)? Nyilván nem szeretném, ha kamerát dugnának le a torkomon, gyógyszert pedig - érthető okokból - szintén nem szeretnék szedni. Van-e valamilyen gyógynövény, amely segíthet ilyen esetekben? Talán furcsa kérdés, de lehet-e valamilyen módon "tornáztatni" azon izmokat, amelyek ernyedtek és nem zárnak rendesen?

         

        Válaszát előre is köszönöm,

        üdvözlettel,

        Krisztina

         

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező!


        A doxycyclin viszonylag gyakran előforduló mellékhatása a gyomor-bélrendszeri panasz, azonban ez a gyógyszerszedés abbahagyását követően szűnik. Leírása alapján típusos reflux-betegsége  van. Kezelésként savcsökkentő  illetve  motilitást serkentő szereket használunk (azonban ezek gyógyszerek). Természetes terápia a Salvus vízzel végzett ivókúra. A reflux gyógyulása az életmódi változásoktól várható: gyakori, rendszeres kis étkezés, szénsavas italok kerülése, ágyban a fejvég megemelése, evés után 1 óráig nem szabad lefeküdni).

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 18:39:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 11:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: