• Gombócérzés a torokban, fulladok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Úr! Nekem már 8 éve felfedezett refluxom van. Igaz, akkor voltam először és utoljára tükrözésen. Tudom, hogy ez nem helyes, de most végre bejelentkeztem, április 7-re kaptam időpontot. De egy gyors kérdést had tegyek fel előtte, mert már nagyon halálfélelmem van. Állandóan december óta torokszorító érzésem van, mintha valami hatalmas daganat lenne a torkomban, az ételt simán megeszem, de olyan gombócérzésem is van, ami érthető, hiszen együtt jár a reflux-szal. De mi ez a fojtogató érzés? Olyan, mintha a nyelőcsövem nyomná a légcsövemet, és állandóan meg akarok fulladni. Főleg, ha lehajolok vagy hason fekszek, akkor borzasztó, de egyébként is már ülve, állva is állandóan ezt a szorítást érzem. Van, amikor gyengébben, de most már inkább többször nagyon erősen! Mi ez? Mi lehet a bajom? Mitől van ez? Még senkitől sem olvastam ilyen tünetet. Már voltam gégészeten, allergiavizsgálaton, tüdővizsgálaton, Nyaki lágyrész és pajmirigy-nyirokmirigy ultrahangon, és azok eredménye negatív. Ez biztosan tudható, hogy a nyelőcső okozza, de pontosan mi lehet ez? Kérem, drága Doktor Nő/Úr, legyen kedves írni pár sort, mert má nagyon félek, és elegem van a fulladásból. Olyan érzés, mintha megcsípett volna egy darázs, és megdagadt volna a torkom, ami elzárja a levegőt! Hálás köszönet: egy beteg.

        WEBBeteg szakértő válasza a gombócérzet, reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        A gombócérzés nem típusos tünete a reflux-betegségnek, inkább stressz-tünetnek tartjuk. A testhelyzet-változásra fokozódó fulladást rekeszsérv okozhatja, ilyenkor a gyomor egy része a mellkasba kerül, nyomási tüneteket okozva. Javaslom, a tükrözés előtt végeztessen nyeletéses röntgen vizsgálatot, ezzel is kimutatható a rekeszsérv illetve az esetleges egyéb nyelőcső-eltérés is. (a nyelőcsövön is képződhetnek kiboltosulások, melyek okozhatnak nyomási tüneteket, ez is igazolható a tükrözés és a nyeletéses vizsgálat során is)

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 20:04:36; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 13:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: