• Epés reflux GERD II stádium - babát szeretnék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr!

         

        33 éves nő vagyok és 9 éve van epés refluxom, GERD II stádium.

        2006-ban már szültem egyszer, akkor némi hányinger, illetve gyomorégéssel viszonylag elviselhetően hordtam ki a terhességet.

        Most újból szeretnénk babát, de aggódom, mert sajnos az elmúlt 1 évben PPI gyógyszer mellett sem sikerült tünetmentessé válnom. A panaszom nem jelentős, csak annyi, hogy gyakran van keserű íz a torkomban, egyéb fájdalom vagy hányinger nincs.

        A kérdésem az lenne, hogy jelenleg sem szabad alkalmazni PPI gyógyszert a terhesség alatt? A korábbi tehességem alatt Rennie antacidumot és Maalox rágótablettát szedtem, de ezek nem voltak túl hatásosak.

        Illetve még az lenne a kérdésem, hogy mennyire kell tartani attól, hogy a 9 hónap alatt valamilyen szövődmény kialakul?

        A legutóbbi tükrözés 2008 júliusban volt, akkor GERD I stádiumú nyelőcsőgyulladást diagnosztizáltak, illetve epe volt a gyomromban, de gastritist szerencsére nem igazolt a szövettan. A tükrözés óta Losecet szedek folyamatosan.

         

        Köszönettel,

        Anikó

         

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux, gyermekvállalás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Terhesség alatt az élettani változásoknak megfelelően a reflux-betegség általában romlik (hasűri nyomás fokozódása, simaizmok ellazulása miatt). Jelen tudásunk szerint az életmódi tanácsok mellett (gyakori kis étkezés, ágyban fejvég megemelése, szénsavas italok kerülése, Salvus-vizes ivókúra) a H2R-blokkoló gyógyszerek (pl. Quamatel), súlyosabb panaszok esetént akár a PPI szerek (Lansone) is biztonsággal használhatók. A legtöbb tapasztalat ebből a csoportból a Lansone-nal van. A Losec (omeprazol) azonban nem javasolt, állatkísérleteben észleltek eltéréseket.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-16 16:50:19; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 07:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: