• Vérkép eltérések

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő!
        Férjem problémájával fordulunk Önhöz, 34 éves, 175 cm, 72 kg. 
        2 éve a vérképben GOT és GPT 58 és 104 értéket mutatott. Ekkoriban kb. 3 hétig tartó hőemelkedése volt férjemnek délután, esténként, egyszer láza, de semmi más panasz nem volt a gyengeségen és az éjjeli izzadáson kívül. Tüdőszűrésen is voltunk, ami szintén negatív. Hepatitis vírusok negatívak.
        3 hónap múlva a júliusi kontrollon még mindig enyhén emelkedett volt az érték, GOT 50, GPT 71, továbbá magas limfocita szám, alacsony neutrofil, és enyhén emelkedett fehérvérsejtszám.
        Ekkor fordultunk a László kórházhoz, eredmény: HAV, adenovírus negatív, EBV anti EBNa IgG pozitív, maradvány antitestek, GOT normalizálódott, GPT enyhén magas, 68. (2007. július).
        2008. januárban  vérvételi kontrollnál, GOT 73, GPT 112, kreatinin enyhe emelkedése 114. Limfocita és neutrofil még egy picit eltér, de közel normális, többi érték rendben, immunpanelek szinte teljesen negatívak, kivéve ANF gyengén pozitív.
        2008.05h UH: hepatomegalia, 1,5 h.ujjal nagyobb, norm. szerk. máj, got gpt folyamatosan enyhén emelkedett. Decemberben mandulaeltávolításra került sor tályog miatt, az akkori vérvételi leletben got 17, gpt 20, fehérvérsejt 14, de a limfocita-neutrolfil arány normális. Örültünk, de a februári kontrollnál ugyanúgy got, gpt  45 és 69, liomphocita 42 neutrofil 38. Továbbá ASO1055, orvosunk szerint  a mandulatályog miatt. Ebben a vérképben a monocyta is magas, 12%, továbbá MPV is magasabb, 13.
        És CK 230, ck-mb66. Férjem pulzusa mindig alacsony, 50körüli és a süllyedés mindig 2. Szívpanasza soha nem volt.
        Már több hepatológusnál jártunk, de semmi konkrét nem derült ki eddig.
        Még felmerült a zsírmáj, de 10 kg fogyás után is emelkedett az érték. A limfocita eltéréssel miért nem foglalkozik egyik orvos sem? Nincs jelentősége? Az is már 2 éve eltér. Mi okozza? Májbiopsziát javasol az orvos, de férjem nagyon fél tőle, nem akar belegyezni.
        Egyébként teljesen panaszmentes, csak végbéltáji viszketése van évek óta, aminek szintén nem találják az okát.
         
        Mi okozhatja a 2 éve tartó emelkedett értéket?  Milyen további vizsgálat szükséges? Szükséges a májbiopszia is? Lehet valami hematológiai probléma, komoly vérképzőszervi betegség? Válaszát előre is köszönjük!

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

        Tisztelt Kérdező!



         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-17 21:36:07; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 12:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: