• Hasi panaszok étkezés után: fájdalom, hányás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram!

         

        Édesanyámnál figyelmes lettem néhány aggasztó tünetre, amit nem tudok mire vélni.

        Előbb szeretném ismertetném önnel a kórtörténetét:

        2001-ben NHL ?t diagnosztizáltak nála. 9 CHOP kezelés után komplett remisszió igazolódott. Ennek ellenére tavaly kiújult a betegsége egy más alfajjal. Ezért 8 R-CHOP kezelést kapott, erre jól reagált, tünetei megszűntek, remisszió állt be. Az utolsó kezelést követően azonban szívelégtelenség és billentyű-problémák jelentkeztek nála, nehézlégzéssel és váladékos köhögéssel, emésztési (csökkent étvágy, puffadás) és vizelet-kiválasztási, zavarokkal . (A folyadék a tüdőben és a hasüregben gyűlt össze.) Gyógyszeres kezelések hatására állapota nagyban javult, ezen készítményeket a mai napig szedi. (Bár a légzés nem tökéletes.)

         

        A lényeg:

        Kb. 3 hete vacsora után has-tájékon éles fájdalom jelentkezett, hányinger, hányás kíséretével. Mindezt a gyomorsavnak és a Quamatel kimaradásának tekintettük. A gyógyszer bevétele után 3-4 órával panaszai teljesen megszűntek. Egészen 2 nappal ezelőttig, ahol ismételten jelentkezett nála a fájdalom, bár közel sem ilyen intenzitással, mint korábban, a Quamatel bevétele ismét megoldotta a problémát. Ezen kívül kb. 2 hete figyeltünk fel arra, hogy időnként fura szag érződik nála has-tájékon és csak ezen az egy ponton. (Olyan, mint a savanyodó tej.) Ezen kívül említette, hogy pár napja mintha időnként (főleg este) kitüremkedne a hasa és egy tojás méretű gombócot érezne. Másnap megtapogattam a hasát és nem éreztem semmilyen kitüremkedést, sem gombócot. Azonban a szaggal már én is szembesültem.

         

        Elkezdtem aggódni, hogy köze lehet a dolognak az alapbetegségéhez. Kb. 5 hete volt hasi UH, ahol a felgyülemlett vizet leszámítva kóros elváltozást (sem megnagyobbodott lgl.-t) nem diagnosztizáltak. NHL-re vagy egyéb daganatos betegségre utaló tünet nem jelentkezett nála (izzadékonyság ? fizikai igénybevétel esetén sem, sápadtság, kóros nyirokcsomók, súlyvesztés) Immunszupresszált állapota és szívproblémái miatt nem szívesen cipelném el újabb vizsgálatokra.

         

        Esetleg sérvről lenne szó, a szag pedig a béltartalom miatt lenne?

         

        Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a hasi fájdalom témában

        Tisztelt Kérdező!

        Hasfali sérv illetve rectus -diastasis (az egyenes hasizmok szétcsúszása) magyarázhatja a hasi kitüremkedés megjelenését és eltűnését is. A szagot nem igazán tudom mire vélni (béltartalom nem lehet, mert a bélátfúródás akut hasi katasztrófa tüneteivel jár, azonali műtétet igényelve), ha a has bőre ép. Ha sérülés, hámpír van, az esetleges gennyképződés, beolvadás járhat savanykás szag mgjelenésével.

         

         Dr. Plósz János

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-11 22:26:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 15:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: