• Refluxra és gyomorfekélyre gyógymód

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! A reflux betegséget hogyan lehet kezelni anélkül, hogy ne mennék el a gastroenteorológiára? (Tudom, ez buta kérdés!) Már egyszer voltam kb. 6 éve, amikor is gyomor- és nyelőcső tükrözést hajtottak végre, volt is akkor két gyógyulófélben lévő gyomorfekélyem, és kaptam akkor egy jó gyógyszert, de azt mondták, hogy mivel nagyon drága, egy új törvény alapján csak akkor lehet felírni, hogy olcsóbb legyen, ha negyed- vagy félévente (már nem emlékszem pontosan) tükrözést hajtanak végre. Na, én ebből szeretnék kimaradni, viszont elég sok a savam, sokat szenvedek is tőle, sajnos néha picit vérzik is a nyelőcső, amit tudom, hogy már a végső stádium-közeli állapot, de még azért húzom az időt, hátha van rá más gyógymód is, hogy a sebek és a fekélyek begyógyuljanak. Esetleg gyógytea, megfelelő étkezés vagy ha tud ajánlani egy jó savlekötőt refluxra, amit üzemorvos is felírhat? Ugyan, már sok félét kipróbáltam, de igazából a Quamatelt szedem csak, mert  ha nem is arra való konkrét, azért szokott valamicskét használni, és nálam nincs külösebb mellékhatása, ami nagyon fontos. Az, hogy valakinek nem záródik a gyomorszája, lehet kisebb vagy nagyobb is, mármint a rés? Lehet, hogy nálam még nagyobb lett a nyílás? Valami gyógymód csak van rá. Köszönöm előre is szíves válaszát! Tisztelettel: egy refluxos

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha valóban gyomorfekélye volt, az időszakos kontroll gyomorvizsgálat valóban indokolt, mert a gyomorfekélyek 3-5%-a rosszindulatú folyamat talaján alakul ki (emiatt legalább egy alkalommal javaslom a vizsgálat ismétlését). Valóban endoszkópos lelet alapján lehet támogatásra felírnia komolyabb savcsökkentő szereket (és a javaslat 6 hónapra szól), de a meghosszabbításhoz nem szükséges minden esetben vizsgálat (ha nincs  panasz és az előzőleg látott kép nem nyugtalanító, el lehet tekinteni a vizsgálattól).

        Ezen kívül jelenleg már elérhető árban vannak általános felírásra is a lansoprazol és a pantoprazol szerek generikus készítményei (Refluxon, Noacid, Nolpaza). Végül a gyomorszájra térve: ez normális esetben zárt és a falat nyelésekor nyílik meg. Azonban reflux-betegeknél az itt lévő záróizom funkciója nem megfelelő, így a savas gyomortartalom visszajuthat a nyelőcsőbe. Az állandó gyulladás évek alatt hegesedést okozhat, mely nyelőcsőszűkülettel jár (ekkor a refluxos panaszok szűnnek), majd nyelészavar, falatelakadás jelentkezik, ez a Savary-Miller szerinti beosztás negyedik, szövődményes stádiuma.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-05 19:25:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 06:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó