• Enzimek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Plósz János!

        Köszönöm az előző válaszát az enzimekkel kapcsolatban. Azt írta, szoktak használni enzim készítményeket. Azt hogy lehet kideríteni, hogy használhat-e egy ilyen készítmény vagy sem? Vannak forgalomban mindenféle enzim tartalmú táplálékkiegészítők. Ezek milyen esetben használhatnak? Egyáltalán nem veszélyes, ha az általam korábban leírt enzimeket kiegészítőkkel pótoljuk?

        Nekem elég rossz az emésztésem, némileg be van gyulladva a vékonybelem is. Ezért gondoltam, hogy talán segíthetnek ezek a készítmények, bár ha jól tudom , nem az emésztésban, a lebontásban segítenek az enzimek.

         

        Előre is köszönöm a segítségét

        N

         

        WEBBeteg szakértő válasza a enzimek témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az emésztés a táplálék lebontásának a folyamata. A kívülről bevitt enzimek akkor használhatnak, ha a szervezet által termel mennyiség nem elegedő (krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban, laktáz enzim bevitele laktóz-intoleranciában). Mivel  a szervezet által termelt emésztőenzim mennyiség nehezen mérhető, ezért gyanú esetén terápiás próbát szoktunk javasolni (ha használ, akkor visszamenőleg igazolódik a diagnózis).

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-03 18:14:32; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 06:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: