• Refluxbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Férjemnek ezt írták az eredményére a gyomortükrözés után: Az utolsó vizsgálatkor felső-panendoscopos vizsgálat ,II-es st. oesophagitist igazolt hiátus hernia mellet, esomeprazole th-ban részesült.mely mellett panaszmentes.Jelenlegi vélemény          oesphagitis chr.gr.II. Hiatus hernia. Mi lenne ez és mit lehet még tenni, mert elég sokat mélyről köhög. Most 40 mg. esomeprazole tabblettát írtak. Ez elegendő?+ diétát. Válaszukat köszönettel várom.

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        A diagnózisok az jelentik, hogy rekeszsérv (a gyomor egy része a mellkasba csúszhat fel a rekeszizom szárainak meggyöngülése miatt) mellett gyomorsav okozta felmaródások vannak a nyelőcső alsó harmadában. A terápia jó, de ha felmerül, hogy a savas reflux provokálja a köhögést, érdemes a Nexium dózisát 2x40mg-ra emelni. Fontosak az életmódbeli javaslatok: gyakori, rendszeres kis étkezés, evés után 1 óráig nem szabad lefeküdni, ágyban a fejvéget megemelni, szénsavas italokat kerülni.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-03 18:50:03; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 14:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: