• Epesav hiány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Állandó problémám a puffadás, a hasmenés, a sárgás-barnás széklet, és az ebből fakadó rossz közérzet. A mai vizsgálat eredménye szerint a gondjaimat az okozza, hogy az epehólyagból nem tud kiürülni az epesavam. Ennek valamilyen hormonális oka lehet? A májam teljesen ép, nincs elváltozás. Kímélő étrendet is előírtak a javaslatban.

        Kérdésem az lenne, hogy ez az értend mi takar? Általánosítható vagy egyénileg kell megfigyelnem? (vannak olyan ételek melyeket egyszer igen, másszor pedig nem birok megémészteni). Hogyan tudnám kezelni ezt a problémát? Belgyógyászt érdemes ilyenkor felkeresni?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a haspuffadás, epesav témában

        Tisztelt Kérdező!

        A problémával belgyógyászt-gasztroenterológust érdemes felkeresni. Azonban kevéssé valószínű hogy még meglévő epehólyaggal, jó májfunkcióval, ép bélrendszerrel epesavhiány okozza panaszait. A puffadás és a hasmenés lehet emésztési zavar eredménye, de ennek oka általában hasnyálmirigy elégtelenség. Próbéljon meg Pankreoflat drazsét használni főétkezések előtt. Ha ez segít, akkor tényleg emésztőenzim-hiány a probléma oka. Az epehólyag falát simaizom alkotja, így motilitását, tónusát befolyásolja a szervezet hormonális háztartása (ezért gyakoribb az epekövesség a terhesség és a gyermekágy idején). Az epekímélő étrend a zsíros, fűszeres ételek kerülését jelenti. Azonban ha nincs epekövesség, vagy epeuti elzáródás, a normális epehólyag-működés biztosításához, az epehólyag megfelelő összehúzódásához szükséges zsírokat tartalmazó étel bevitele.

         

         Dr. Plósz János

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-27 23:02:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 09:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: