• Aranyér és lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        2008. novemberében szekélési panaszok (4-5 naponta van székletem, ennek ellenére egyáltalán nem kemény mégsem tudok rendesen űríteni, manuálisan kell kisegíteni, ami hosszadalmas, időnként igen fájdalmas és időnként vérzéssel jár (gondolom a bélfal berepedés következtében) miatt total conoscopia-t végeztek. A dignózis: belső aranyerek, egyéb szövődményekkel, illetve vaskosabb (elszarusodott) fehéres szinű nyálkahártya a nodusok felett.

        Emellett szövettani vizsgálatot kértek az elváltozott nyálkahártya miatt, aminek a következő lett a leírása: A metszeten az anus hám átmenetéből származó polypoid szövetrészlet figyelhető meg. A felszíni hám parakeratoticus, a kötőszövetes állomány mérsékelten lobos. Malignitásra utaló jelek nincsenek. Vélemény: Polypus fibroepithelialis. BNO: K6390

        A kérdésem arra vonatkozna, hogy a szövettani vizsgálat eredményét csak a nővérkék adták oda, így orvossal nem tudtam megkonzultálni, hogy ez tulajdonképpen mit jelent, és van-e valami teendő.

        Emellett másfél hete az aranyerem egy része már nem tud visszahúzódni, ugyanis egy kis csomó keletkezett benne. Kicsi, kemény, érintésre tompa fájdalom érzehető. Javasolt-e ezzel orvoshoz fordulni, vagy akár vissza is húzódhat?

        Válaszát nagyon köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a aranyér, székrekedés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az aranyér kizáródott részében vérrög képződött, ezt érzi csomónak. Ha sebészt keres fel a problémával, rámetszve az elváltozásra a vérrög eltávolítható, a gyulladás és a fájdalom megszűnik, későbbiekben aranyér-műtét válhat szükségessé. A székelési probléma miatt mindenképpen érdemes proktológiai szakrendelést felkeresni, mert ennek a székrekedésnek több oka is lehet (a végbélzáróizom vagy a medencefenék izmainak kóros működése, gyenge hasfal, kimeneti akadály), melyek kezelhetőek.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2009-02-26 17:17:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 06:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: