• Esetleg laktóz érzékenység

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok!  Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel lehetséges, laktóz érzékeny vagyok, de mg nem tudták megmondani mer ilyen laktóz terheléses vérvételre küldtek el, de mivel nagyon rosszul bírom a vérvételt, ezért nem tudtam megcsinálni. Most csak telefnon annyit mondott az rvos akinél voltam, hogy akkor 2 hónapig ne fogyasszak laktóz tartalmú dolgokat. De mivel 2 hónap nagyon hosszú idő és imádom a sajtokat, tejfölt... stb ezért azt szeretném tudni, hogy ilyenkor semmit nem lehet fogyaszani vagy olyanokat amiben kis mértékű a laktóz az belefér? Miket lehet enni és mit nem? Sok fórumon olvastam, hogy meghatározó a laktóz érzékenység mértéke is, de ezt így még nem tudom, sőt azt sem hogy egyéltalán az a baj vagy nem. És hát több mindenben van laktóz mint gondoltam. Olvastam hogy húskészítményekben is, pésüteményekben...

        Válaszát előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a laktóz intolerancia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az igazi laktóz-intolerancia a laktáz nevű enzim csökkent aktivitása miatt alakul ki. Ekkor a táplálékkal elfogyasztott laktóz nem bomlik le teljesen a vékonybélben, folyadékot tart vissza, illetve a vastagbélbe jutva az ott élő bélbaktériumok gázképződés mellett elbontják. A laktóz intolerancia bizonyítható H2-kilégzési teszttel is, nem szükséges feltétlenül vérvétel (ennek során laktózt adnak szájon át, majd a kilélegzett levegő hidrogén-tartalmát mérik).

        Laktóz intolerancia sokszor általában nem teljes, bizonyos mennyiségű laktóz elfogyasztása még nem váltja ki a tüneteket. A kemény és félkemény sajtok, a joghurtok és kefírek általában jól tolerálhatók, a tejföl is csak nagyobb mennyiségben okoz panaszt. A húskészítményekben, péksüteményekben lévő laktóz általában kis mennyiségű, ha ez is problémát okoz, természetesen kerülendők (kifli, zsemle tartalmazhat).

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-25 10:17:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 11:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: