• Amilase és Monocyta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Két vérképbeli eredményemről szeretnék érdeklődni. Az egyik az Amilase ami már évek óta a határ fölötti 230.A mostani vérképben más referenciaértékek vannak (28-100) az enyém 101.Sajnos a háziorvosom nem igazán szeretne vele foglalkozni de engem eléggé aggaszt. A másik ami eddig nem volt kirívó az a mono (3,4-9) nekem 2,2.Eléggé meglepődtem rajta..Jelent e ez valamit. 35 éves vagyok, az amilázra visszatérve (alkoholt se iszok). Várom szíves válaszát előre is nagyon köszönöm! Balogh Györgyi

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ne aggódjon! Az amylase nem szervspecifikus enzim, 60%-a a nyálmirigyekben, a többi a hasnyálmirigyben termelődik. Emelkedése jelenthet gyulladásos folyamatot, de ez például a hasnyálmirigy  tekintetében a normálérték felső határát 3x-osan meghaladó értékekkel jár. A gyulladás mellett ismert családilag öröklődő magasabb amylase-szint, mely nem okoz betegséget. Ehhez hasonlóan emelkedett amylase-értékkel járhat az az eset, ha az enzim a vérben fehérjékkel képez komplexet, így nem képes a vesén át kiürülni "macroamylaseaemia" (szintén nem jelent betegséget). Ha a vizeletben normális az amylase-szint, ez utóbbi állhat fenn. Tehát az épp határérték fölötti érték ne idegesítse.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-23 17:53:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 09:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó