• Mire figyeljünk?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Párom laborvizsgálaton volt, amelynek eredménye nagyon aggaszt. Háziorvosunk igazából nem tartja kritikusnak az eredményeket,de én elkezdtem jobban odafigyelni páromra, vöröshúsokból heti egy alkalommal készítek ebédet, több zöldségfélét eszünk, az alkohol fogyasztását mérsékelte, sört nem fogyaszt(hozzáteszem eddig sem ivott sokat), borból inkább a hétvégi ebédhez és vacsorához fogyaszt ásványvízzel higítva kb.3dl-t.Reggelente almaecetes vízet, este pedig májvédő teát iszik.(nagyon szereti a sertéshúsból készült ételeket, ha ő főz,mindig a szalonna mindennek az alapja-ezt most próbáljuk elhagyni). Hasi UH-ra küldték, amire március végére kaptunk időpontot, remélem nem lesz késő. Kérném válaszát, mire figyeljünk a hasi UH vizsgálatnál, mert konkrét szerv vizsgálatára a beutaló nem terjed ki; mi okozhatja a rossz laboreredményeket, amelyek az alábbiak: Gamma-GT meghatározás: 51 E/l (5-50) CK meghatározás: 205 E/l (20-200) HDL koleszterin: 0,68 mmol/l Triglicerid: 2,72 mmol/l Ferritin: 826,5 ug/l (30-300) Húgysav: 447 umol/l Köszönöm szíves válaszát! Andi

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

        Tisztelt Kérdező!

        Haladjunk sorban: GGT egy epeuti enzim, emelkedése epeuti betegségekben (epekövesség, gyulladás) illetve májproblémák esetén jelentkezik, komolyabb megbetegedések akár több ezerszeres értékkel járhatnak, emellett az alkoholfogyasztás típusos markere, az 51 U/l érték abszolút nem aggasztó, lehet egy nappal későbbi mérés már normáltartományon belül lenne.


        CK:mennyisége az izomtömegtől erősen függ, nagyobb izomtömeg normálisan is magasabb értékkel jár, emelkedése bármilyen komolyabb izommunka esetén várható (edzés, hólapátolás, esetleg testépítéshez használt szerek használata) a 205-ös érték annyira minimális emelkedés, hogy biztosan nem jelent kórosat.


        HDL-koleszterin és Triglycerid: az érelmeszesedéstől védő koleszterin és a vérzsírszint, előbbi csökkenése, utóbbi emelkedése fokozott rizikóval jár a érelmeszesedés kialakulására
        segíteni az Ön által leírt diétás változásokkal, rendszeres testmozgással lehet
        A magasabb triglicerid és GGT érték esetleg utalhat zsírmáj jelenlétére, mely hasi ultrahangos vizsgálat során látható.


        A húgysavszint emelkedése a fokozott fehérjebevitel és a nm kielégítő folyadékfogyasztás jele lehet.
        A magasabb ferritin szint a szervezet túlzott vasraktározására utalhat, szintje emelkedik krónikus gyulladásos betegségekben, rosszindulatú folyamatokban és veleszületett vasraktározási rendellenességekben. Ez utóbbi a többi eltéréstől független, ennek kontrollja mindenképp szükséges, ha az is emelkedett haematológia szakrendelés felkeresése jaavasolt.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-23 18:20:03; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 09:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: