• Végbélnyílásrepedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Pár hónapja folyamatosan, vagy pár napos megszakítással végbélnyílásrepedésem van. Reparonnal, Doxiproct OM kenőccsel kenem. Voltam már orvosnál, nitroglicerines kúpot írt fel, de pár nap után újból repedtem. A repedés 3-10 mm-es hosszúságú, székelésnél rossz igazán, utána pár órán át enyhén fáj. Már átalakítottam az étkezésem, laevolac-ot szedek, de igazából nincs hatásuk. 1 hónap múlva nyaralni megyünk, nem akarok műtétet. Mivel lehet még kezelni? És mivel jár a műtét?

        WEBBeteg szakértő válasza a végbél-repedés témában

        Kedves Kérdező!

        Sajnos a végbél-repedés gyógyítása nem könnyű feladat, lévén, hogy székeléskor mindig megvan az esélye az újabb berepedésnek és terápiásan is korlátozottak a lehetőségeink. Alapvető a széklet lágyítása (max. kenőcsős állag elérése), erre a Laevolac, amit szed tökéletes, esetleg a dózisán lehet emelni. Nemrég jelent meg a piacon egy glicerin-trinitrát tartalmú kenőcs - Rectogesic néven- melynek több hetes alkalmazásával kedvező tapaszatlatok vannak (bár mellékhatásként gyakran fejfájás jelentkezik). Ha ezen kezelésekkel sem rendeződik a helyzet, csak a sebészi megoldás marad. A műtét kisműtétnek  számít, általában helyi érzéstelenítésben a krónikussá vált fistula kimetszését és a nyálkahártya efölött lévő egyesítését és a végbélzáróizom részbeni bemetszését jelenti (mert az állandó berepedést gyakran a fájdalom miatt görcsösen összehúzódó végbélzáróizom okozza).

        Tisztelettel:

         Dr. Plósz János gastroenterológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-19 14:35:53; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: