• Gyógyszerek okozhatnak laboreredmény eltérést?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Hölgy/Úr! Rutin vér és vizeletvizsgálaton az alábbi eredményt kaptam. Kreatinin:Ref.ért:53-100 mol/l mért érték:111 mol/l. Húgysav meghat: Ref.ért:178-345 mol/l Mért ért:399 mol/l. 10 hónapja belgyógyászom ajánlására szedem a NOLPAZA nevű gyógyszert napi 1x. Napi rendszerességgel szedek Plusz magnézium pezsgőtablettát, Zöldárpa tablettát, Lecitin kapszulát, Rhodeola Kapszulát, mindegyikből napo 1x. Időközönként még Q10 kapszulát, C vitamint, Actival Vitamint. Elalvás segítéséhez időközönként Rudotel vagy Xanax tablettát. Kérdésem az, hogy a fent felsorolt gyógyszerek és étrendkiegészíték okozhatják e a laboreredményben az emelkedett szintet? Valamint az, hogy mire utal ez az emelkedett szint?? Válaszát előre is megköszönve, Üdvözlettel, Kulcsár László

        WEBBeteg szakértő válasza a húgysav, kreatinin témában

        Tisztelt Kulcsár Úr!

        Nem gondolnám, hogy az Ön által szedett étrendkiegészítők okozzák a fenti laboreltéréseket, bár őszintén szólva nem ismerem az összes felsorolt szernek a pontos hatását, de lehet, hogy együttes szedésük során több ásványi anyagot visz be a szervezetbe, mint amennyi szükséges volna (pl. úgy tudom, hogy a zöldárpa is tartalmaz magnéziumot, így nem szükséges magnézium szedése emelett). Az emelkedett kreatinin érték a vesefunkció beszűkülését jelzi, ez lehet átmeneti állapot, ha nem iszik elég folyadékot bizonyos időn keresztül, de sajnos lehet vesekárosodás jele is. Leggyakrabban magas vérnyomás, cukorbetegség, valamint fájdalomcsillaíptó gyógyszerek okozzák ezt. A kiváltó okot kell mindig kezelni, ha lehet meg kell szüntetni, így érhető el a vesefunkcióban is javulás, vagy legalábbis megállítható a romlás. Az emelkedett hugysavszint is egy anyagcserezavar következménye, sokszor genetikailag meghatározott, illetve túlsúlyos, magas vérnyomásos, magas koleszterin szinttel élő emberekben gyakoribb. Itt szintén a társbetegségek kezelése az alapvető, s ezáltal az emelkedett hugysavszint is csökkenni fog. Ha nincs ízületi panasz, vagy nem nagyon magas a hugysav értéke, akkor külön hugysavcsökkentő gyógyszert nem kell szednie.


        Tisztelettel:

        Dr. Szamosi Szilvia

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-04 09:36:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 10:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: