• Colitis ulcerosa okozhatja a véres hasmenést és görcsöket?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszelt Doktornő/Úr!

        21 éves lány vagyok, három éve tart a betegségem: colitis ulcerosa rectosigmiodital. Tünetmentes azóta csak egyszer voltam, 3 hónapig.Jelenleg szedek 2*2 Pentasa tablettát, 8 mg Medrolt, 1 Pentasa kúpot, és a ProGastro 825 nevezetű probiotikumot (ez utóbbit saját megfontolásból). Leggyakoribb tüneteim eddig a véres, nyákos hasmenés (változóan 3 és kb. 10 között), és a has bal oldalának görcsei voltak. Újabban folyamatosan hőemelkedésem van: 37,1 és 37,8 között, a nap minden szakában. Ez valamivel karácsony előtt kezdődött. Nem tudom, normális-e ez, mármint a betegségemmel jár? Mivel lehetne ezen segíteni? Egész nap fáradt vagyok, (pedig a vasam jó) muszáj aludnom délután, olyan vagyok, mint egy nyugdíjas, ami nem túl hízelgő ennyi idősen. Most még meg tudom oldani, de ha megint kezdődik a főiskola, nem tudom, hogy fogom csinálni, sőt, mi lesz később, ha dolgozni fogok. A kezelőorvosomban egyáltalán nem bízom, egyrészt azóta, hogy túladagolta a szteroidot, másrészt nem esett túl jól, hogy mikor tanácsot kértem tőle, milyen görcsoldót próbáljak, annyi volt a válasz, hogy igyak egy felest.

        A másik problémám, hogy csak szteroidkezeléssel vagyok képes viszonylag normális életvitelre, amint abbahagyom, minden kezdődik előlről. Meddig lehet szedni a szteroidot félelem nélkül, hogy valamilyen jóvátehetetlent tesz? Esetleg milyen más gyógyszert tudna javasolni? Szedtem Salofalkot, Kliont, Pentasa klizmát, ezek nem használtak, a klizma egy percig sem maradt bennem. Illetve írt még az orvosom antidepresszánsokat: Ludiomilt, Coaxilt, Frontint. Ezeket már egy éve abbahagytam. Van valami megoldás, hogy tünetmentes lehessek?

        Segítségét köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a colitis ulcerosa témában

        Tisztelt Kérdező!

        A jelenlegi helyzete semmiképp nem jó, hiszen a leírtak alapján több éve aktív a betegsége. Az első és legfontosabb, hogy keressen olyan gastroenterológust, akiben bízik (emellett további előny, ha Egyetemi Centrumban dolgozik, mert a biológiai terápia csak ott elérhető). Terápiásan a steroid csökkentésére, esetleg elhagyására az Imuran nevű immunszupresszáns szer próbálható meg. A steroid mellékhatás inkább dózisfüggő, nem az alkalmazás időtartama döntő (természetesen minél hosszab a terápiás idő, annál nagyobb az esély cukorbetegség, bőrtünetek, gyomorpanaszok kialakulására. De ahogy említettem is, mivel egy életen át tartó betegségről van szó, a legfontosabb, hogy olyan kezelőorvost találjon, akiben megbízik és aki fel tudja vállalni a további terápiás vezetést.

        Üdvözlettel:

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-08 17:22:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 14:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: