• Candida albicans

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztalt Doktor!

        Már legalább másfél éve volt,hogy először orvoshoz fordultam panaszaimmal. De mindez már azelőtt is legalább egy évvel kezdődött : nagyon felpuffadt- főleg ebéd után - a hasam, égett a gyomrom, fájt a hasam és néha székelési problémáim is voltak. Az orvos (gasztroenterológus) elküldött röntgenre(éhgyomorral) és kiderült ,  hogy rengeteg a gyomorsavam ,azt mondta h két ujjnyi magasan állt a gyomromban a sav. Kiderült hogy refluxom és felszívódási zavarom is van. Ezekre sokféle gyógyszert adott ,de nem használt egyik sem. Nagyon sok pénzt költöttünk ezekre a gyógyszerekre és a panaszaim okát sem én, sem az orvos nem tudtuk. Nem értem miért nem vizsgált addig amíg ki nem derül hogy mi a bajom, úgy a gyógyszereket sem szedtem volna fölöslegesen. Azán mivel már hasmenésem is lett és jobban sem lettem , elküldött vérvételre -  amiből nem derült ki hogy mi a bajom - és az ÁNTSZ-hez székletmintát küldetett. A székletemben candida albicans-t találtak. Az orvosól nem tudtam meg hogy ez mitől alakulhatott ki és hogy mit is jelent pontosan. Erre szeretnék Öntől választ kapni.  Kérem azt is közölje velem , hogy a leleten lévő érték mit jelent : csíraszám > 10 ' 5 ?  Gombahajtó tablettát szedtem és most még táplálékkiegészítő tablettát is. A többi gyógyszerem közül is szednem kell még néhányat, bár semmit nem használnak.

        Remélem tud segíteni

         

        WEBBeteg szakértő válasza a candida témában

        Tisztelt kérdező!

        A candida albicans sarjadzó gomba, mely természetesen is jelen van az ember béltraktusában. Ha valami ok miatt a normális bélflóra sérül (antibiotikum kezelés, nem megfelelő étrend), a candida túlzott mértékben elszaporodhat, változatos tüneteket okozva. A csíraszám > 10 ' 5 azt jelenti, hogy szignifikáns csíraszámban jelenik meg a gomba, nem csak szennyezés eredménye. Az én személyes meglátásom e tekintetben, hogy nem gombaellenes szerekre van szükség, hanem a normális bélflóra visszatelepítésére  és megörzésére. Ennek elengedhetetlen része az egésséges életmód (testmozgás, gyakori, rendszeres, kis, nyugodt étkezések), a finomított szénhidrátok kerülése, pre- és probiotikumok fogyasztása.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-09 20:46:08; Megválaszolva: 2011. szeptember 01., 11:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: