• Hányás, gyomorfájás.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő!

        Férjem két hete gyomorfájásra panaszkodott és éjszakánként sokat hányt. Háziorvosa gyomortükrözést, hasi ultrahangot és labort kért. Elvégezték a tükrözést, sok a sava de nincs fekélye. Az orvos azt mondta, hogy epét is talált a gyomorban ezért úgy gondolja, hogy  a gyomor és a vékonybél között levő izomgyűrű nem zár rendesen ezért az epe visszaszivárog a gyomorba. Ellátta Losec és Motilium nevü gyógyszerekkel. Elvégezték az ultrahangos vizsgálatot is. Találtak két db úgynevezett alvó követ. Egy 7 mm-est és egy 5 mm-est. Az orvos azt javasolta, hogy ne nyúljanak ezekhez a kövekhez egyellőre. Az UH orvos szerint is rosszul zár az az izomgyűrű amiről fenntebb írtam. Azt mondta még, hogy valamit lát a hasnyálmirigynél is, egy hónap mulva újra csinálnak ultrahangot mert szerinte ha van ott valami akkor addigra már jól látható lesz. A vérvétel eredményei negatívak lettek, csak a koleszterin magas. Férjem azóta is állandó gyomorfájásra panaszkodik és hányni is szokott két naponta, a közérzete rossz. A szövettan eredménye is negatív, csak gyulladást jeleztek vissza. Az orvosa szerint el kell telnie talán három hétnek is mire a gyógyszerek hatnak.

        Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint megfelelő gyógyszereket kapott a férjem? Ha az epe visszaszivárog a gyomorba akkor az továbbra is panaszt fok okozni. Erre miért nem kapott valami gyógyszert? A kövek indokolják-e a fentebb leírt tüneteket? Fájhat a gyomra köldöktájon epekőtöl?

        Válaszát köszönettel várom.

         

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomorfájdalom, hányás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az epe visszajutása a gyomorba természetes dolog, csak ha gyakori és nagymértékű, akkor tartjuk kórosnak (a férjénél akár a többszöri hányás következménye is lehet, bár oka is). A Losec savcsökkentő, a Motilum pedig motilitás-fokozó (segíti a gyomor-béltraktus mozgását, a záróizmok működését), így ez utóbbi csökkenti az epés refluxot is. A két epekő (ha nem rögzítettek és mozognak az epehólyagban) okozhatja a panaszokat. A hasnyálmirigy eltérést pedig kontrollálják, ha az ismételt hasi UH sem diagnosztikus, akár hasi CT vizsgálat segítségével. Véleményem szerint az epekövek okozhatják panaszait, keressenek fel sebészt, legalább egy vizsgálat és véleményezés erejéig.

         Dr. Plósz János

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-10 18:31:18; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 09:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: