• 20 éve IBS

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr ! Harmincas éveimben járok , 20 éve küzdök az IBS- el , annak is a legnehezebben kezelhető formájától a puffadástól . 13 éves voltam mikor egyik nap észrevettem valami nincs rendben nálam . Semmi hasi görcs , fájdalom. , csak enyhe hasmenések. És puffadás, nagy mértékű gázosodás. De ez nem olyan puffadás amit bárki érezhet egy nehezebb étel elfogyasztása után , gyakorlatilag , mindenféle görcs , kontroll nélkül ömlött(és ez nem túlzás ) a gáz a beleimből .Az alsó bélszakasz zsibbadó , égő , érzése a másik tünet . Jó étvágy . Vérképben bilirubin ill. a bilirubin total volt mindig igen magas, egyébként rendben.Negatív ultrahang , hidrogén teszt , keményítő terhelés , allerigia teszt, székletvizsgálat ..stb . Minden negatív . Gyomortükrözés eredménye ( ez a legutóbbi ) szövetminta alapján duodenitis chr. grade II. boholyatrópia nélkül .Vastagbél tükrözés negatív . Hasi CT : a májon egy 7 mm-es ciszta van. Túlzás nélkül mondhatom , én minden szóba jöhető gyógyszert kipróbáltam , görcsoldók , enzimek , probiotikumok , puffadásgátlók , nyugtatók (10 félét kb. ). Pár gyógyszer hatott valamelyest ,ezek : Pankreoflat -ezt 10 évig szedtem , néha Rudotel is jót tett neki , de ez csak kis adagokban (2-szer negyed ) és csak pár napig . A többi kivétel nélkül a tünetek rosszabbodásához vezetett . Gyakorlatilag mára a hasmenésem megszünt , napi 1 formátlan székletem van . A gázosodás mértéke is csökkent ( egy fizikailag elviselhető mértékre) . Most Espumisan-t szedek napi 2-szer 1-et , nagyobb adagok szintén rontanak inkább. Tüneteim rosszabbak , alkoholtól , kávétól , mozgás során . Egészségesen élek , rendszeresen sportolok . Gyakorlatilag mindegy , mit eszek , sokmindent nem befolyásol . Úgy láttam ez a (bélműködési zavaroknak egyik ritka fajtája , kezelőorvosaim ilyet még nem tapasztaltak másnál .Magyar fórumokon sem láttam ilyet , viszont egy amerikai fórum tele van hasonló esetekkel . http://www.ibsgroup.org/forums/index.php?s=fe0f96825677a2a9f5c25c5ad6009217&showforum=17 És sajnos úgy tűnik jelenleg nincs rá megoldás . Kérdésem a következő : pár éve volt szó róla , hogy lesznek új gyógyszerek az IBS kezelésére , amelyek csökkentik a bélfal irritációját . Hogy állnak a kutatások ? Közeljövőben várható-e újabb gyógyszer megjelenése. Tisztelettel : egy beteg

        WEBBeteg szakértő válasza a irritábilis bél szindróma témában

        Tisztelt Kérdező!

        Mivel igazán effektív terápia nem áll rendelkezésünkre a kutatás és a fejlesztés folyamatos. Jelenleg a bél szerotonin-receptoraira ható gyógyszerek állnak a figyelem középpontjában (tegaserod  a székrekedéses, alosetron a hasmenéses formában, de hazánkban még egyik sem került bevezetésre).

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-05 20:25:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 09:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: