• Patológiai lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kérem szíveskedjen az alábbi patológiai leletet "lefordítani". Fekély széli nyálkahártya aktív gyulladással, regeneratoricus jelekkel és súlyos hámdysplasiával. Helico bacter nagy mennyiségben positiv. Fenti patológiai lelet után a fekély kilyukadt, a beteget megműtötték. Fenti eredmények alapján hámsérülésből rák kialakulhat-e? Perforációs műtét alatt az esetleges rosszindulatú elváltozás észlelhető-e, vagy csak az endoszkópos vizsgálat deríthet fényt rá? Szíves válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a lelet értékelése témában

        Tisztelt Kérdező!

        A szövettan alapján rosszindulatú elváltozás nem igazolható, sőt a
        hámdyspláziás terület is eltávolításra került. Javaslom a helicobacter
        pylori kiirtását. Ha ez sikeres, a fekély visszatérése sokkal kevésbé
        valószínű, és a gyomorrák-rizikó is alacsonyabb. Rosszindulatú
        folyamatot mind endoszkóposan mind a műtét alatt lehet észlelni, ha a
        kellő méretet eléri. De biztosnággal a szövettani vizsgálat
        igazolhatja, de mint fent említettem, ez a lelet nem utal
        rosszindulatúságra.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-02 21:09:48; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 20:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: