• Titán dioxid mentes savközömbösítő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt webdoktor!

        32 éves vagyok, laktózérzékeny és refluxbeteg rengeteg gyomorsavval, utóbbit gyomortükrözés tárt fel. „A cardia nem zár jól, a savas gyomortartalom a vizsgálat alatt végig a nyelőcsőbe regurgital, a ny.hártya a crdai felett hiperemiás, erodált. A gyomorban nagy mennyiségű éhgyomri szekréció, szabályos redőzet, élénk perisztaltika. Vékonybél biopszia negatív.” Lansone kapszulát írtak fel, fél évre a háziorvos is kiírhatja a legmagasabb tb támogatással. A problémám, hogy folyamatosan levegő áramlik vissza a nyelőcsőbe és olyan hatást kelt mintha folyamatosan büfögnék. A gyomorsav mennyisége csökkent ugyan, de még mindig sok. A gasztroenterológián minden nap fogadják ugyan a betegeket, de több, mint 5 órát kell várakozni, ezért panaszommal a háziorvosomat kerestem fel, aki Refluxon kapszulát írt fel. Azonban „visszaáramlik a levegő a nyelőcsőbe” panaszaim csak még inkább felerősödtek. Most már elviselhetetlenül zavaróvá vált. Környezetem előtt is nevetségessé váltam. Gondolom, hogy az idegeskedésem is szerepet játszhat, mert hamarosan műteni fognak Struma nodosa. Follicularis neoplasia-val. További gondom az, hogy sokat olvasni az interneten arról, hogy a titan-dioxid (E171) bizonyítottan rákkeltő anyag, mely megtalálható a Lansone és a Refluxon kapszulában is. Kérem javasoljon nekem olyan savközömbösítőt, amely tényleg hatásos lehet és megszüntetné fenti panaszaimat, továbbá biztosan nem tartalmaz titan-dioxidot.

        Köszönöm szépen a válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a savcsökkentés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Panaszát már nem a savas reflux okozza ezek szerint. A gyakori
        böfögés, felhasi puffadás hátterében a fokozott levegőnyelés állhat
        (beszéd, evés, ivás közben). Ezt csak tudatos odafigyeléssel lehet
        csökkenteni (lassabb beszéd, nyugodt étkezés és ivás). Emellett
        Domperidon-EP tabletta segíthet panaszain, ez nem savcsökkentő, hanem
        a nyelőcső záróizom funkcióját erősítő szer (bár minimális
        laktóztartalma van). Nem tudok titán-dioxid mentes savcsökkentőt
        ajánlani Önnek (mindegyik felületbevonatában van). Egyébként:2004.
        december 7-én az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kijelentette,
        hogy a titán-dioxid rutil lemezkés vagy amorf formájában való
        használata nem jelent kockázatot. Az egyéb megjelenési formák viszont
        igen. Ismét egy jó példa a válogatás nélküli általánosításra.

         

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-01 15:03:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 11:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: