• IBS kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

           26 éves nő vagyok. IBS problémával szeretnék Önhöz fordulni. 1 hónapja jelentkeztek először a tünetek, krónikus hasmenés, alhasi görcsök. Sajnos az ünnepek miatt csak januárban tudtam orvoshoz fordulni a problémámmal. Vettek székletmintát, de fertőzés nyomát nem találták, továbbá elvégezték a székletben található mikroszkópikus vér keresésére irányuló vizsgálatot is. Az is negatív lett, így IBS-t diagnosztizáltak. A háziorvosom azonban arra hivatkozva, hogy valószínűleg a stressztől alakulhatott ki, semmilyen gyógyszert nem ajánlott a Smectán kívül, ami nem bizonyult hatásosnak. Azt mondta, hogy magától el fog múlni, de egyelőre semmilyen változást nem tapasztaltam. Elkezdtem szedni a Normaflore-t saját ötlettől vezérelve, illetve továbbra is szedem a Smectát, de úgy érzem, hogy ez talán még így sem elég. Talán én vagyok türelmetlen, de már 5 hét telt el, és kezd elfogyni a türelmem. Azonban semmilyen "szokványos" hasfogót nem szedhetek a széntablettán kívül, mert laktózérzékeny vagyok. Ugyan állítólag a laktóz intolerancia is okozhat ilyen tüneteket, de én mindig nagyon odafigyelek a táplálkozásomra. Felmerült még az is, hogy a refluxomra szedett gyógyszer okozhatja, de a gyógyszerváltás sem oldotta meg a problémát. Bennem azonban felmerült még egy kiváltó ok lehetősége: nemrég észrevettem, hogy a nyers darált dióra elég heves hasmenéssel reagál a szervezetem, kétszer fogyasztottam az elmúlt időszakban, és a jelenlegi tüneteim a 2. alkalom után kezdődtek. Talán véletlen egybeesés, mindenesetre megemlítettem a háziorvosomnak is, ő azonban csak annyival reagálta le, hogy mostanában ne egyek diót. 

        A kérdésem tehát a következő lenne: tudna esetleg valamilyen gyógyszert vagy kezelést javasolni, ami javíthat a jelenlegi állapotomon?

        Válaszát előre is köszönöm.

        Tisztelettel: egy beteg

        WEBBeteg szakértő válasza a irritábilis bél szindróma témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az IBS tulajdonképpen kizárásos diagnózis, ami azt jelenti, hogy akkor jelenthetjük ki, hogy valakinek irritábilis bél szindrómája van, ha a rendelkezésre álló vizsgálatokkal szervi eltérést nem tudunk kimutatni. Mivel az ilyen jellegű panaszok igen gakoriak, a teljes kivizsgálás megterhelő a beteg és az egészségügyi ellátó számára is, a legújabb ajánlásokban az szerepel, hogy ha a panaszok típusosak és nincs riasztó tünet (vérzés, fogyás, éjszakai nyugalmat zavaró tünetek, hányás, láz) az alap kivizsgálást követően (labor, tenyésztés, hasi UH), kimondható a diagnózis.

        Az irritábilis bél szindróma (mint a definícióból kiderül) hátterében szervi eltérést nem tudunk kimutatni, így a terápia is igen nehézkes. Fontos tényező, hogy a betegben tudatosítsuk  azt, hogy szervi eltérést nem találtunk, panaszait a bélbeidegzés túlzott érzékenysége vagy a bél motilitászavara okozhatja. Igazán jó általánosan javasolt terápiát nem tudok Önnek javasolni. A kifejezetten bélre ható simaizom-relaxansok (Dicetel, Spasmomen) segíthetnek a görcsös panaszokon. Ha tényleg IBS okozza a panaszait, a gyógyulás elsősorban az életmód rendezésétől várható (gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, rendszeres testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása).

        ÜdvözletteL. Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-30 16:56:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 10:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: