• Hasnyálmirigy gyulladás, diadetes szövödménnyel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő! Egy fél éve elzárodásos hasnyálmirigy gyulladásom volt .Az amiláz értékem akkor 2571 volt , ERCP keresztül eltávolitották a követ . Közel 40 kg fogytam , acukor értékeimet , gyógyszerekkel tartom rendben , és nagyon erőss diétával. Milyen esélyeim vanak? és ha a diétáról mondana egy pár szót. Köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a hasnyálmirigy-gyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az amiláz érték nem mutatja igazán a gyulladás súlyosságát. Az igazi, hasnyálmirigy gyulladás okozta cukorbetegség általában inzulin-kezelést igényel, mert maguk az inzulin-termelő sejtek pusztulnak el, a gyógyszeres vércukorcsökkentők egy része pedig csak meglévő inzulintermelő sejtek mellett hat (persze van olyan csoport is, amely a meglévő inzilun hatását erősíti, ezek alkalmasak pankreatogen diabetesben is). Hasnyálmirigy-gyulladás után általában szénhidrát-dús, zsírszegény diétát szoktunk javasolni.

        Azonban a cukorbetegség miatt a szénhidrát mennyiségét is számolni kell, emellett az összetétele  fontos (az összetett szénhidrátok lassabban szívódnak fel, kevésbé okoznak vércukor-emelkedést). Megfelelő tanács adásához azt is ismernem kellene, hogy mennyi volt a kiindulási testsúly, testmagasság, illetve a fogyás a betegség súlyossága vagy a diéta szigorúsága miatt következett be.

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-03 13:01:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 09:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: