• Colitis ulcerosa és hólyaghurut együttes kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        Édesanyámat egy éve colitis ultcerosával diagnosztizálták, melynek kiváltó oka nagy valószínűséggel a korábban huzamosabb ideig szedett antikbiotikum kezelés volt. A Salazopyrinre és a chlysmás kezelésre jól reagált, már-már  a tünetmentesség szakaszába lépett, amikor hirtelen véres vizelettel és magas lázzal hólyaghurut jelentkezett. A vizeletében nagy számú Estericia Coli-t találtak, a vizelete négy keresztes volt. Az urológus először Zynatot, majd Cefroxint írt fel. Ezekre  a kezelésekre természetesen megint kiújult a bélgyulladása, tovább gyengült az immunrendszere és az életminősége is jelentősen romlott a folyamatos hasmenés miatt. A gasztroenterológusa közölte, ha folyamatosan antibiotikumot szed, akkor nem tudja meggyógyítani(tünetmentesíteni). További kezelésként Kinolonon és Cephalosoprintet fontolgat. Édesanyám nem meri abbahagyni az anitbiotikumos kezelést, mert könnyen vesemedencegyulladást kaphat és a lázas állapot tovább ronthatja az amúgy is meszes állapotban lévő szívbillentyűjét. Kérdésem: ez a 22-es csapdája vagy ki lehet törni ebből az örödgi körből? A Kinolon és a másik említett gyógyszerről mit lehet tudni: antibiotikum, szteroid vagy vmi más? Mit javasol a két betegség együttes kezelésére? Köszöntettel: Jucika

        WEBBeteg szakértő válasza a hólyaghurut, bélgyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Mindkettő antibiotikum. A kinolonok (legelterjedtebb képviselőjük a
        ciprofloxacin), mind a hugyuti, mind a colitis terápiájára alkalmas
        általában. Elkezdése előtt javasolt a vizeletből ismételt tenyésztés
        és antibiotikum-érzékenység meghatározás elvégzése. 

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-28 18:39:49; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 09:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: