• Reflux - vagy komolyabb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        37 éves vagyok. 2 hete egyre étvágytalanabb lettem (undorig fajult a végén), fájt a gyomrom a köldököm környékén. A háziorvos beutalt vérvételre, hasi ultrahangra és gyomortükrözésre. Az első kettő negatív lett (kivétel egy kis vérszegénységet), utóbbi borzalmas volt, a diagnózis a következő: "Az endoscop akadálytalanul vezethető a kp. tág nyelőcsőbe, melynek nyh. borítása a cardia felett gyulladt. A cardia nem zár jól. A gyomor levegőbefúvásra megfelelően tágul, horog alakú, redőzet megtartott, nyh. az antrum területén foltokban gyulladt. A pyloruson keresztül nagy mennyiségű epés váladék regurgital a gyomorba, gyulladt a bulbus, duodenum leszálló szára ép. Vélemény: Reflux oesophagitis. Epés reflux. Antrum gastritis." Kaptam Controloc és Cerucal tablettát, de nem sokat segítenek, továbbra is hányingerem van és alig tudok valamit enni, ami azért is probléma, mert amúgy sem voltam egy túlsúlyos ember (48 kg), most pedig már csak 44 vagyok. Böngészek a neten és látom, hogy szinte mindenkinél, akinél gastroscopiát csinálnak, és találnak "valamit", szövettant vesznek, valamint szűrik Helycobakterre. Nálam miért nem tették ezt meg? Vagy csak nem közölték velem? Valamint szeretném megkérdezni, mitől alakulnak ki ezek az elváltozások, melyeket nálam diagnosztizáltak? Lakto- ovo- vegetáriánus vagyok, nem eszem zsíros, nehéz ételeket, próbálok egészségesen étkezni. Igaz, elég sokat szorongok... Mennyi idő alatt alakulhat ki egy ilyen probléma? És összefüggésbe hozható-e ez az augusztus óta erősen fokozódó hajhullásommal? Mit kellene szednem, hogy visszatérjen az étvágyam? Válaszát előre is köszönöm! H. Csilla

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        Nem minden esetben történik a gastroscopia során biopsziás mintavétel.
        Vannak eltérések, amikor kötelező, pl. gyomorfekély, rosszindulatú folyamat illetve krónikus gyulladás esetén. Leírása alapján nehezen viselte a vizsgálatot, elképzelhető, hogy  emiatt nem akarta a vizsgáló még a biopszia időtartamával is nyújtani a beavatkozást. A leírás alapján reflux-betegsége és gyomorhurutja van.

        Ez utóbbit okozhatja helicobacter fertőzés. Ennek igazolása nem csak biopszia révén lehetséges, a kilégzési teszt sokkal kevésbé megterhelő, bár előtte a savcsökkentő gyógyszereket 1-2 hétre ki kell hagyni. A gyomorhurutot okozhatja Helicobacter fertőzés, a reflux oesophagitist a nyelőcső és a gymorközötti záróizom elégtelensége és az így létrejövő gyomorsav-visszacsorgás okozhatja. Mindkét kórképet súlyosbítja a stressz és a szorongás. Javaslom, gyógyszerszünetben végeztessen H. pylori kilégzési tesztet, pozitivitás esetén ennek megszüntetésére antibiotikum-kúrát. Hajhullás hátterében általában egyéb megbetegedések, környezeti faktorok állnak.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-28 13:56:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 06:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: