• Biopszia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Dr/Nő!

         

          Kérdésem a következő.Ha a gyomorbiopsziából kiderült(jó egy éve),h intestinalis metaplasiam van,és vannak folyamatosan panaszaim(legjobban a nem túl gyakori,de annál fájdalmasabb nyelőcsőgörcseim zavarnak),elegendő-e,ha az orvos"belenéz"a gyomromba,és nem vesz újabb szövettant?Ma voltam gastroscópián,a főo.úr "átnézte"a gyomromat(szerintem nagyjából...),azt mondta,tele van a gyomrom epével,a refluxaim miatt-ami nem új-,és be van gyulladva a gyomorszájam,ami szintén nem új.Ez,gondolom,magyarázza a panaszaimat,de mi van az int.metapl.-val,ami engem jobban aggaszt?

          Hasi sonora átkűldött,az negatív lett.Van mellesleg egy nem alkoholos zsírmájam,amit gyógyszertox.miatt fajult el,de "nem vészes".Okozhatja ez a fokozott epetermelést?

        Helicob.-ra szedtem anno antibiotikum-kúrát,amit labor mutatott ki.(Az előző tükrözésnél a biopszia eredményemnél az negatív volt már.)Nem kellene esetleg egy újabb labor ez irányban?Megnyugodhatok az int.met.miatt,hogy nem lett most biopszia levéve?

        Köszönöm előre is válaszukat.Tisztelettel:A.

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az intesztinális metaplázia  krónikus gyulladás miatt alakul ki, ennek hátterében az esetek döntő többségében helicobacter pylori fertőzés áll. Vérvételből nem lehet megmondani azt, hogy aktuálisan van-e fertőzése vagy nincs. Erre vagy újabb biopszia vagy kilégzési teszt lehet alkalmas (utóbbi csak akkor, ha nem szed aktuálisan savcsökkentőket). Az intestinalis metaplasia fokozza a gyomorrák kockázatát, ezért rendszeres követése indokolt. Mivel ez szövettani diagnózis, csak mintavételt követően adható vélemény. Javaslom, következő kontroll alkalmával legyen biopsziás mintavétel, ekkor két kérdés is tisztázódik: változott-e a metaplasia illetve van-e helicobacter fertőzés. Ha igen, újabb eradicatio szükséges.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-23 18:53:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 08:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó