• Vastagbél kolonoszkópiás vizsgálatának értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő!
        Colonoscopos vizsgálaton vettem részt az alábbi eredménnyel:

        Colonoscopos vizsgálat:
        A vizsgáló eszközt a coecum-ascendens határig vezettük fel, a coecum kifejezetten szennyezett, ezért nem áttekinthető. Ascendens kp. szakaszán reő felszínén 1,5x1,5 cm-es szélesalapu polypoid elváltozás látható / biopsia /. A vastagbél kifejezetten kanyargós lefutású, descendens és sigma hyperaemiás. elszórtan l-l diverticulum is látható. Rectum ép. anus peremén nodusok.


        Vélemény:
        Polypus coli asc. -szövettan folyamatban
        Colitis chr., Diverticuli sigmae, Nodi haemorrh.
        Szövettani lelete birtokában endoscopos polypectomia tervezett

        KÓRSZÖVETTANI LELET

        Makroszkópos leírás:
        Kölesnyi, sárgásfehér képlet.
        Mikroszkópos leírás:
        Az anyagban mikroszkóposán egy tubularis szerkezetű vastagbélnyálkahártya részlet azonosítható, melyben a mirigyek hyperplasia jeleit mutatják, dysplasia nem azonosítható. A stromában váltakozó mértékű, helyeként kifejezett lymphocytás, plasmasejtes lobos beszűrődés figyelhető meg. A szöveti kép összességében hyperplasia jeleit mutató vastagbélnyálkahártya részletre utal. Természetesen a beküldőlapon említett nagyobb elváltozás teljes egészéről jelen vizsgált szövetrészlet nem tájékoztat.

        Diagnózis: Hyperplasia jeleit mutató vastagbélnyálkahártya részlet.

        A kórszövettanileletre azt irta az orvos, hogy egy év mulva kontroll.

        A kérdésem a következö:
        Ezek szerint az endoscopos polypectomia jelenleg nem szükséges?
        Esetleg késöbb kell elvégezni vagy az egy év mulva esedékes kontrollnál lesz eltávolitva?

        Gyors válaszát elöre is megköszönöm.

        Tisztelettel
        Fazekas Pál

        WEBBeteg szakértő válasza a kolonoszkópia témában

        Tisztelt Kérdező!

        A szövettani lelet megnyugtató, a dysplasia hiánya azt jelzi, hogy a rosszindulatú elfajulás esélye minimális a minta alapján. A leírás szerint a redő élén lévő széles alapú elváltozás eltávolítása endoszkóposan nem könnyű (nem nyeles a polyp, így aláinjectiózással kell kiemelni a nyálkahártya síkjából), nem mindig kivitelezhető. Ha az endoszkópos eltávolítás nem lehetséges, sebészeti kimetszés jön szóba, viszont ennyire negatív szövettani lelet esetén indokolt lehet a várakozás és adott esetben  ismételt biopsia vétele.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-21 16:27:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 07:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: