• Epekő problémám lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 2008. májusában derült ki, hogy pajzsmirigy-alulműködésem van. Azóta mindig fáj valahol, az izületeim, a lábam, az alhasam, és pár hónapja a bal bordaív és környéke. Régebben sok volt a savam, és kb. egy hete (bár a bal oldalon kerestek volna valamit) kiderült, hogy kb. 10 db 5 mm-es kő van az epehólyagomban. Egyébként az UH lelet teljesen negatív. December közepén voltam kontroll vérvizsgálaton és az is olyan jó volt, mint már egy éve sosem. (Csak a koleszterin és triglicerid szintem nem teljesen o.k., de nem sokkal magasabb a felső határértéknél.) Azt szeretném megkérdezni, hogy az epekő okozhatja-e a baloldali fájdalmat, vagy ez teljesen kizárt? És milyen szakorvoshoz kellene fordulnom, hogy megbeszélhessem vele a gondomat? Attól félek, hogy mivel nincs jobb oldali panasz, nem foglalkoznak eléggé az epekővel, és esetleg bajom lehet emiatt.

        WEBBeteg szakértő válasza a epekő témában

        Tisztelt Kérdező!

        Panaszai nem típusosak az epekövességre. Bal oldali fájdalmat okozhat gyomorprobléma, vesekövesség, csont-izom-izületi eltérés. Az epekövességet akkor indokolt megoperálni, ha panaszokat okoz, illetve régóta fennáll. Az 5mm-es kövek kicsinek számítanak, gyakrabban okozhatnak szövődményeket (epeúti kövességet, hasnyálmirigy-gyulladást, epevezeték elzáródást), így indokolt lehet az epehólyag eltávolítás.
        Azonban (mivel a bal oldali panasz nem típusos) fennáll a lehetősége annak, hogy az epehólyag-eltávolítás után megmarad a fájdalom.

         


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2009-01-21 15:50:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 13:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: